Binnenland
Schoof: ‘volstrekt logisch’ dat noodwet in regeerprogramma staat

Premier Dick Schoof vindt het „volstrekt logisch” dat het gebruik van noodwetgeving om asielzoekers te weren in het regeerprogramma staat. Dat middel is immers ook in het hoofdlijnenakkoord vastgelegd, en daar is het programma van zijn kabinet op gebaseerd, redeneert hij. „Het was merkwaardig geweest als het er niet in had gestaan.”

ANP

Frans Timmermans (GroenLinks-PvdA) noemt de noodwetgeving „staatsrechtelijk vandalisme”, maar volgens Schoof kan daar geen sprake van zijn, omdat het kabinet nog geen besluit heeft genomen. Een debat over de noodwet en de „dragende motivering” die daarvoor nodig is, heeft „heel begrijpelijk nog niet plaatsgevonden”.

Schoof heeft zelf „de wens uitgesproken” om de noodwetgeving in het regeerprogramma te krijgen, blijkt uit stukken die hij donderdagavond op aandringen van de oppositie heeft gepubliceerd. Bij die beslissing om noodwetgeving op te nemen in het regeerprogramma is niet gesproken over de individuele adviezen van ambtenaren aan ministers, zei hij.

Ook was Schoof naar eigen zeggen tot vandaag niet op de hoogte van de adviezen. Pas als een onderwerp richting de ministerraad gaat, komt de premier „in actie”, zei hij. Hij benadrukte dat het kabinet nog niet heeft gesproken over de invoering van de asielcrisiswet en de daarbij behorende „dragende motivering”. Bij dat gesprek worden dan alle stukken betrokken, dus ook de adviezen van de ambtenaren, aldus de premier.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer