Kerk & religiePlaatselijk kerknieuws 
Kerk cgk Thesinge verkocht, en weinig kans dat jaarlijkse pinksterdienst op huidige locatie Kootwijkerzand nog door kan gaan

Ook plaatselijk is er vaak nieuws rond kerken te melden: een gemeente bestaat honderd jaar, er wordt een nieuw kerkgebouw in gebruik genomen, een kerkenraad besluit een van de drie bedehuizen af te stoten. In deze rubriek worden berichten hierover opgenomen.

Redactie kerk
De christelijke gereformeerde kerk in Thesinge. beeld Google Street View
De christelijke gereformeerde kerk in Thesinge. beeld Google Street View

Kerk cgk Thesinge

Het kerkgebouw en de naastgelegen pastorie van de christelijke gereformeerde kerk (cgk) in het Groningse Thesinge, die onlangs werd opgeheven, zijn verkocht. Beide krijgen een woonfunctie, zegt Jetse Woltjer, die als kerkelijk werker aan de gemeente verbonden was.

Kort nadat de kerk en de pastorie via Reliplan in de verkoop kwamen, meldden zich diverse geïnteresseerden, zegt Woltjer. „We hebben de kerk tegen de vraagprijs verkocht aan een groot gezin dat in de pastorie gaat wonen en de kerk wil verbouwen tot slaapkamers. Dat ging heel snel. De kerkenraad was daar blij mee, omdat hij zich daardoor niet langer hoeft bezig te houden met allerlei praktische zaken, zoals het gras maaien.”

Ook directeur Arjan van de Ruit van Reliplan, dat zich onder meer bezighoudt met de herbestemming van kerkgebouwen, toont zich verrast over de snelle verkoop. „Direct nadat de kerk en de pastorie in de verkoop kwamen, kregen we een stroom aan reacties. Het ging sneller dan verwacht.”

Op 7 juli hield de cgk in Thesinge, die nog 65 leden telde, de laatste dienst.

Mixtuur gg Tholen

Het Van Oeckelen/Steendamorgel in de Rehobothkerk in Tholen. beeld gg Tholen

De mixtuur van het Van Oeckelen/Steendamorgel in de gereformeerde gemeente (gg) in Tholen is aangepast. Dit gebeurde op verzoek van de organisten. De oorspronkelijke mixtuur IV sterk werd nauwelijks gebruikt vanwege de hoge samenstelling in de baskant van dit register.

Het orgel, gebouwd in 1841 door Petrus van Oeckelen voor de rooms-katholieke Academie- of Broerenkerk in Groningen, bezat aanvankelijk een aangehangen pedaal. Dit is mogelijk de reden van de hoge samenstelling van de mixtuur in de baskant. In 1867 werd het instrument uitgebreid met een zelfstandig pedaal.

Vorige maand heeft orgelbouwer Sicco Steendam de mixtuur in zijn geheel aangepast. Het effect daarvan is het grootst in de baskant, die een lagere samenstelling kreeg. Daardoor klinkt het register milder en logischer qua verloop. Dankzij de aanpassing is de mixtuur breed inzetbaar in combinatie met andere registers.

De organisten van de Rehobothkerk zullen het orgel met de gewijzigde mixtuur presenteren tijdens een samenzangavond op 18 januari 2025.

Kootwijkerzand

Het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Barneveld is bereid zich in te spannen voor het behoud van de jaarlijkse pinksterdienst op het Kootwijkerzand. „Echter, met de kanttekening dat dit wel binnen de kaders van de recreatiezonering Veluwe moet passen. Wij staan ook voor beschermen van de natuur en van onder andere vogels. Dat kan erin resulteren dat het event moet veranderen van grootte en/of verplaatsen naar een nabijgelegen locatie elders op het zand/de Veluwe.”

„Het zou kunnen dat het event moet veranderen van grootte of verplaatst moet worden” - B en W Barneveld

Het college antwoordde dit deze week op vragen die de ChristenUnie had gesteld. De gemeenteraadsfractie had er aandacht voor gevraagd dat „jaarlijks terugkerende evenementen met diepgewortelde sociale gewoonten, zoals de pinksterdienst op het Kootwijkerzand, sinds de invoering van de recreatiezonering geen doorgang meer mogen vinden.”

Jaarlijks houdt de hervormde gemeente Kootwijk/Kootwijkerbroek een pinksterdienst bij de houten uitkijktoren op het Kootwijkerzand. Als gevolg van de maatregelen die verbonden zijn aan de recreatiezonering Veluwe kan dit niet meer: juist in de periode waarin Pinksteren valt is het Kootwijkerzand vanwege het broedseizoen (15 maart-15 juli) gedeeltelijk afgesloten, „om zo onder andere de nachtzwaluw, tapuit en boomleeuwerik een rustgebied te geven waarbinnen deze vogelsoorten en hun nesten/kuikens op de grond meer kans krijgen om succesvol uit te broeden/op te groeien”.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer