Ook plaatselijk is er vaak nieuws rond kerken te melden: een gemeente bestaat honderd jaar, er wordt een nieuw kerkgebouw in gebruik genomen, een kerkenraad besluit een van de drie bedehuizen af te stoten. In deze rubriek worden berichten hierover opgenomen.
Hervormd Streefkerk
In de hervormde kerk in Streefkerk heeft donderdagavond een jubileumbijeenkomst plaats ter gelegenheid van het 450-jarig bestaan van de hervormde gemeente. Tijdens de bijeenkomst, die om 20.00 uur begint, wordt het boek ”Tot lof en dank” gepresenteerd. Daarin beschrijft auteur Arie van Werkhoven 450 jaar kerkelijk leven in Streefkerk, aan de noordgrens van de Alblasserwaard. „Vijf portretten van oud-predikanten van Streefkerk waren de aanleiding om dit boek te schrijven”, zo begint de tekst op de achterflap. „Wat is het verhaal achter deze predikantenportretten? Wie waren zij en wie waren hun voorgangers en opvolgers, die vanaf 1574 de Gereformeerde Kercke, later de Hervormde Gemeente, gediend hebben?” Het boek, dat 35 euro kost, ligt vanaf vrijdag in de boekhandel.
Huiskamer ZIJN Rotterdam
Deze maand is in de Rotterdamse wijk het Nieuwe Westen ZIJN geopend. ZIJN is een „huiskamer voor de wijk, waar een lekkere kop koffie te krijgen is en waar ontmoeting centraal staat”, laat Cees van Breugel, buurtpastor van wijkgemeenschap Hart voor West, weten. „Verder is er permanent goede tweedehands kleding te koop.”
ChristenUnie-gemeenteraadslid Tjalling Vonk verzorgde de symbolische opening met het doorknippen van een lint. In zijn toespraak benadrukte Vonk dat het heel bijzonder is wat er gebeurt in het Nieuwe Westen, aldus Van Breugel. Vonk: „Overal in de stad horen we over buurthuizen en huiskamers die sluiten. Wat hier gebeurt, gaat tegen de trend in.”
Huiskamer ZIJN is een initiatief van Thuis in West en Just BE | Be JUST. Thuis in West is een buurtcentrum dat inmiddels twaalf jaar actief is in Middelland. Just BE | Be JUST is onderdeel van de organisatie 24-7 Prayer.
Huiskamer ZIJN is gevestigd aan Vierambachtsstraat 20 en is van woensdag tot zaterdag open van 10 tot 16 uur.
Kerk Britsum dicht
De protestantse gemeente Britsum-Koarnjum-Jelsum sluit per 1 januari kerkgebouw De Hoekstien in Britsum. Dat is onlangs besloten.
Vorig najaar was al bekend geworden dat de Friese kerkelijke gemeente onderzoek zou doen naar de vraag of ze de voormalige gereformeerde kerk nog open zou kunnen houden voor kerkdiensten. De Hoekstien wordt voor de gemeente te duur. In de drie dorpen zijn bovendien drie monumentale kerken waar ook nog regelmatig diensten zijn: in Britsum de Johannestsjerke, in Koarnjum de Nicolaaskerk en in Jelsum de Sint-Genovevakerk. Deze drie kerken zijn niet meer in bezit van de kerkelijke gemeente, maar allemaal eigendom van Stichting Alde Fryske Tsjerken.
Volgens kerkenraadsvoorzitter Jaap Osinga gaat het om een verdrietig, maar onvermijdelijk besluit.
Kerk Dronten open
Sinds begin september is kerkgebouw De Ark in Dronten elke dag open voor bezoekers. Dat meldt de protestantse gemeente Dronten op haar website. Het doel is om „in navolging van Jezus als geloofsgemeenschap van betekenis te zijn voor de samenleving en daarom ons gebouw daarvoor open te stellen.”
Baptisten Dronten
In Dronten komt een baptistengemeente. Om de week zijn er diensten in basisschool De Schakel. Dat meldt De Drontenaar. Het initiatief komt van de baptistengemeente te Kampen die ook leden in Dronten heeft.
Doopsgezind Sneek
In de voormalige doopsgezinde kerk te Sneek komt een ‘doos’ met zes woningen. Dat berichtte de Leeuwarder Courant onlangs. Het kerkgebouw is in 2022 verkocht aan een bouwgroep.
De neoclassicistische zaalkerk in de binnenstad van Sneek werd gebouwd in 1842. Aan de voorzijde bevindt zich een imposante gevel met rondboogvensters, Dorische pilasters, een fries en een driehoekig gevelveld. De zijgevels hebben ramen met een spitsboogvorm.
Syrisch-orthodoxen Hengelo
De Moeder Gods Mariakerk, Syrisch-Orthodoxe Kerk Antiochië, in Hengelo, heeft het voormalige Karmelietenklooster gekocht. Dat meldt de gemeente op haar website. Het huidige pand was verouderd en bovendien had de gemeente een tekort aan ruimte.
In Nederland wonen naar schatting 20.000 Syrisch-orthodoxen.