Opheffing gemeente CGK

Laatste dienst in cgk Thesinge: „Verdriet om afscheid van warme gemeente”

De christelijke gereformeerde kerk (cgk) in Thesinge wordt opgeheven. Zondag heeft de laatste dienst plaats in het kerkgebouw van de Groningse streekgemeente, die op papier zo’n 65 leden telt.

2 July 2024 14:11Gewijzigd op 3 July 2024 06:44
Het kerkgebouw van de christelijke gereformeerde kerk  in Thesinge, waar zondag de laatste dienst wordt gehouden. beeld Streetview
Het kerkgebouw van de christelijke gereformeerde kerk in Thesinge, waar zondag de laatste dienst wordt gehouden. beeld Streetview

De gemeente ontstond in 1940 „door moeilijkheden in de plaatselijke gereformeerde kerk”, meldt ze op haar website. De laatste predikant die de cgk in Thesinge diende, was ds. P.C. de Lange, van 1993 tot 2007 .

Sinds 2017 is Jetse Woltjer in deeltijd als kerkelijk werker verbonden aan de gemeente. Het merendeel van de circa 65 leden komt niet uit het dorp zelf. „We zijn een streekgemeente, dicht bij de stad Groningen. Dat zijn beide factoren die hebben meegespeeld richting de opheffing”, zegt Woltjer desgevraagd.

De achterliggende jaren zijn er pogingen ondernomen om de kleine cgk te „revitaliseren”. Zo had de gemeente contact met onder anderen evangelist Bert Noteboom, die sinds begin 2023 missionair werk doet in Noordoost-Groningen. Hij organiseerde in samenwerking met Woltjer een aantal „inspiratieavonden” in het dorpshuis in Thesinge. Het doel was om „als streekgemeente weer in contact te komen met het dorp en te kijken of we als gelovigen in het dorp samen iets konden opzetten”.

Woltjer „promootte” de avonden onder meer bij de lokale gemeente binnen de Protestantse Kerk in Nederland, maar er kwamen geen belangstellenden uit Thesinge zelf op af. „De inspiratieavonden voelden voor de gemeente als een laatste troef, maar ook als het laatste zetje dat nodig was om te concluderen dat er als kleine, vergrijzende streekgemeente eigenlijk geen toekomstperspectief meer is”, schreef Woltjer vorige week in het christelijke gereformeerde Kerkblad voor het Noorden .

Te koop

De laatste dienst, op 7 juli, wordt geleid door ds. J. van ’t Spijker. De universitair hoofddocent aan de Theologische Universiteit Apeldoorn (TUA), woonachtig in Hoogeveen, ging jaarlijks enkele keren in de gemeente voor, zegt Woltjer.

Het kerkgebouw en de pastorie aan de Molenweg in Thesinge staan sinds kort te koop . De opbrengst van de verkoop gaat naar enkele goede doelen. Een deel van het bedrag wordt gereserveerd om in de omgeving van Thesinge „de verkondiging van het Evangelie te stimuleren of te ondersteunen”. Woltjer, die ook kerkelijk werker in de cgk in Groningen is, noemt als voorbeeld een pioniersplek of missionaire gemeenschap, maar „concrete plannen daarvoor zijn er op dit moment niet”.

Bij een aantal gemeenteleden geeft het opheffen van de cgk in Thesinge verdriet, merkt Woltjer. „Ze koesteren vooral fijne herinneringen aan de gemeente. Maar ze beseffen ook dat we genoeg hebben geprobeerd om opheffing te voorkomen en dat die uiteindelijk onvermijdelijk is.”

Een deel van de leden zal zich na zondag niet bij een andere gemeente aansluiten, verwacht de kerkelijk werker. „We hebben een aantal leden die we nooit zien, maar die nog wel op de ledenlijst staan. Van de overige leden gaat een deel naar een cgk in de buurt en een kleiner deel naar een kerk anders dan van gereformeerd belijden. Er zijn ook mensen die nog niet weten wat ze doen.”

Vrouwenvereniging

M.A. Dijkema-Berghuis uit Middelstum is presidente van de vrouwenvereniging ”Dient elkaar door de liefde”. Vanaf 1976 was ze lid van de vereniging, die op het laatst nog negen leden telde en in april haar slotavond hield, vertelt ze.

Dijkema bewaarde „warme herinneringen” aan de vrouwenvereniging. „We hebben in het verleden meer dan twintig leden gehad. Toen vormden we nog één gemeente met Kantens”, blikt ze terug. In 2007 werd in Kantens een zelfstandige cgk geïnstitueerd. Deze telde toen ongeveer 140 leden die voorheen bij de gemeente in Thesinge hoorden. Na de verzelfstandiging van Kantens had de gemeente in Thesinge nog zo’n 150 leden.

„We waren een biddende en ook zingende gemeente, we zongen graag Gods lof” - M.A. Dijkema-Berghuis, presidente vrouwenvereniging

„De vrouwenvereniging werd gehalveerd, maar we konden gelukkig wel verdergaan. We hebben nog mooie jaren gehad. De leden kwamen trouw. We hadden fijne gesprekken, warm en liefdevol, zoals ook de gemeente was. Het doet ons veel verdriet dat het nu over is, maar ik ben dankbaar dat we op deze manier gemeente mochten zijn. We waren een biddende en ook zingende gemeente. We zongen graag Gods lof.”

Dijkema weet nog niet bij welke gemeente ze zich na de opheffing van de cgk in Thesinge zal aansluiten. „De CGK hebben ons hart, maar ik ben 79 jaar en mijn man wordt 78. Autorijden wordt voor ons moeilijker, zeker in de avonden. Na zondag zijn we kerkelijk dakloos. Voorlopig gaan we eerst op de computer diensten volgen van bijvoorbeeld de kerk in Ulrum of Delfzijl.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer