Economie
Verkoop volledig elektrische auto’s in EU gekelderd in augustus

De verkoop van volledig elektrische auto’s in Europa is in augustus gekelderd, constateert ACEA. Alles bij elkaar telde de Europese autobrancheorganisatie 92.627 registraties voor volledig elektrische wagens. Dat is bijna 44 procent minder dan in dezelfde maand vorig jaar.

ANP

Het marktaandeel van volledig elektrische auto’s nam daardoor af tot 14,4 procent, van 21 procent een jaar eerder. De afname komt volgens ACEA met name door een „spectaculaire daling” in de twee grootste markten voor elektrische auto’s, in Duitsland en Frankrijk. Hier daalde het aantal registraties met respectievelijk bijna 69 procent en ruim 33 procent. De vraag naar elektrische auto’s staat wereldwijd al langer onder druk, omdat veel overheden hun subsidieregelingen voor stekkerwagens aan het afbouwen zijn.

Naar hybride voertuigen is juist veel meer vraag, omdat consumenten op zoek zijn gegaan naar opties die betaalbaarder zijn en waarbij ze minder afhankelijk zijn van laadpalen en snellaadstations. De uitbreiding van het laadnet verloopt in veel landen namelijk traag. Van hybride auto’s, exclusief de plug-in hybrides, werden 201.552 exemplaren verkocht, bijna 6,6 procent meer dan een jaar geleden.

Ondanks de moeilijkheden rond volledig elektrische auto’s blijven consumenten ook minder benzine- en dieselmodellen kopen. De verkoop van benzine- en dieselauto’s daalde in augustus met respectievelijk 17,1 procent en 26,4 procent.

In totaal namen de Europese autoverkopen vorige maand af met ruim 18 procent. In de eerste acht maanden van het jaar kwamen de verkopen daarmee uit op meer dan 7,2 miljoen auto’s, een stijging van 1,4 procent ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer