Economie
Tijdschrift: VW overweegt tot 30.000 Duitse banen te schrappen

Volkswagen overweegt op termijn tot 30.000 banen te schrappen in Duitsland, wat zou neerkomen op bijna een kwart van alle banen in het land. Dat meldt het Duitse tijdschrift Manager Magazin op basis van bronnen. De banenreductie is onderdeel van een kostenbesparingsprogramma van het autoconcern.

ANP

Op dit moment zijn 130.000 mensen werkzaam voor Volkswagen in Duitsland, in autofabrieken in onder meer Wolfsburg, Emden en Hannover. Volkswagen maakte onlangs bekend te overwegen voor het eerst fabrieken te sluiten in Duitsland. Aanleiding daarvoor is overcapaciteit door een zwakkere autoverkoop in Europa, vooral van elektrische auto’s. Het sluiten van de fabrieken zou gepaard gaan met banenverlies.

Om de reorganisatie mogelijk te maken, heeft Volkswagen vorige week een dertig jaar oude werkzekerheidsovereenkomst met de vakbond beëindigd. Daardoor kan het bedrijf vanaf juli volgend jaar een ontslagronde doorvoeren. Volkswagen hoopt nieuwe loonakkoorden en andere afspraken met de vakbond en de ondernemingsraad te maken, zodat de opgezegde overeenkomst vervangen kan worden tegen de tijd dat die volgend jaar afloopt.

Maar vakbondsleiders hebben gezworen fel te strijden tegen eventuele fabriekssluitingen of een ingrijpende inkrimping van het personeelsbestand bij Volkswagen. Volgens Reuters heeft vakbond IG Metall donderdag in een flyer, ingezien door het persbureau, herhaald dat de fabrieken open moeten blijven en dat er een nieuwe banenafspraak moet komen. De gesprekken daarover beginnen op 25 september.

Volkswagen wilde het bericht over het mogelijke banenverlies niet bevestigen, maar zei wel dat het duidelijk is dat in de kosten gesneden moet worden bij de Duitse productielocaties. Hoe het bedrijf dat doel kan bereiken, wordt met de bonden en ondernemingsraad besproken, aldus een woordvoerder van de autobouwer.

De Duitse overheid kijkt volgens minister van Economische Zaken Robert Habeck naar manieren om Volkswagen te steunen, omdat het bedrijf van groot belang is voor Duitsland. Habeck brengt vrijdag een bezoek aan een fabriek van Volkswagen in Emden in het noordwesten van Duitsland.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer