Economie
Chipbedrijven bij stijgers op hoger Wall Street na renteverlaging

De chipbedrijven behoorden donderdag tot de sterkste stijgers op de aandelenbeurzen in New York. Nvidia, de belangrijkste verkoper van chips voor kunstmatige intelligentie (AI) ter wereld, steeg 4 procent. Branchegenoten Advanced Micro Devices (AMD) en Micron Technology wonnen 3,6 en 2,3 procent. Beleggers kauwden nog na op het besluit van de Federal Reserve om de rente met een forse stap van een half procentpunt te verlagen. Lagere leenkosten worden als positief gezien voor de snelgroeiende chip- en techbedrijven.

ANP

De algehele stemming op Wall Street was ook positief, na een vertraagde reactie op het rentebesluit. De Amerikaanse beurzen reageerden woensdag aanvankelijk enthousiast op de renteverlaging, maar sloten uiteindelijk licht lager. De Dow-Jonesindex noteerde donderdag kort na opening van de markt 1,3 procent hoger op 42.040 punten en de brede S&P 500-index klom 1,6 procent tot 5706 punten. Beide indices tikten nieuwe recordstanden aan. De techgraadmeter Nasdaq ging 2,3 procent omhoog tot 17.965 punten.

De forse renteverlaging is een ongebruikelijke eerste rentestap voor de Fed. In het verleden werd de rente meestal in kleinere stappen van een kwart procentpunt bijgesteld. Fed-voorzitter Jerome Powell gaf wel aan dat de financiële markten niet moeten verwachten dat de verlaging met een half procentpunt „het nieuwe tempo” zal zijn. De volgende rentestappen zullen volgens hem per vergadering worden bekeken. Die opmerking zorgde woensdag voor een terugval op de New Yorkse beurzen.

Beleggers verwerkten daarnaast nieuwe gegevens over de Amerikaanse arbeidsmarkt. Zo bleek dat de wekelijkse aanvragen voor een werkloosheidsuitkering iets lager waren dan voorzien.

Apple klom 2,6 procent. De Europese Commissie waarschuwt dat het techconcern waarschijnlijk meer moet doen om zijn besturingssysteem iOS voor iPhones goed te laten functioneren met technologieën van concurrenten. Over zes maanden presenteert de Commissie wat er eventueel moet gebeuren.

Trump Media & Technology daalde ruim 5 procent. Het socialemediabedrijf van oud-president Donald Trump zakte woensdag al tot het laagste niveau sinds het beursdebuut in maart dit jaar. Donderdag loopt de periode af waarin insiders bij het bedrijf, zoals Trump, hun aandelen niet mogen verkopen. Afgelopen vrijdag steeg het aandeel nog flink nadat de Republikeinse presidentskandidaat zei dat hij „absoluut niet van plan was om” zijn belang te verkopen. Sindsdien is de koers echter gestaag gedaald.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer