Economie
Flinke plus voor AEX-index na renteverlaging Federal Reserve

De Amsterdamse AEX-index is donderdag met een stevige winst de handel uitgegaan, na de renteverlaging door de Amerikaanse centrale bank een dag eerder. De chipbedrijven ASMI, Besi en ASML stonden bij de koplopers in de hoofdgraadmeter op het Damrak, net als betalingsverwerker Adyen en techinvesteerder Prosus.

ANP

De Federal Reserve verlaagde de rente in de Verenigde Staten met een half procentpunt om zo de economie ondersteunen. Het was de eerste renteverlaging door de Fed sinds 2020. Fed-voorzitter Jerome Powell gaf wel aan dat de financiële markten niet moeten verwachten dat de verlaging met een half procentpunt „het nieuwe tempo” zal zijn. De volgende rentestappen zullen volgens hem per vergadering worden bekeken.

De AEX sloot met een plus van 1,8 procent op 908,42 punten. De MidKap klom ook 1,8 procent, tot 901,24 punten. Frankfurt ging 1,6 procent omhoog en Parijs toonde een plus van 2,3 procent. De beurs in Londen steeg 0,9 procent. De Bank of England hield de rente donderdag onveranderd, na een verlaging in augustus.

ASMI, Besi, ASML, Adyen en Prosus boekten koerswinsten tot 5,6 procent. Telecomconcern KPN was hekkensluiter in de AEX met een verlies van 2,2 procent.

In de MidKap steeg Air France-KLM 3,4 procent. Analisten van de Franse zakenbank BNP Paribas Exane haalden de luchtvaartcombinatie van de verkooplijst af. Metalenspecialist AMG won 3,4 procent, na de opening van een raffinaderij voor lithiumhydroxide in Duitsland. Lithiumhydroxide wordt gebruikt voor accu’s voor elektrische auto’s.

In Frankfurt klom Volkswagen 1 procent. Volgens het tijdschrift Manager Magazin overweegt het autoconcern op termijn tot 30.000 banen te schrappen in Duitsland, wat zou neerkomen op bijna een kwart van alle VW-banen in het land. De banenreductie is onderdeel van een kostenbesparingsprogramma van Volkswagen.

Commerzbank zakte 1 procent. Topman Andrea Orcel van de Italiaanse bank UniCredit heeft een overnamebod op de Duitse branchegenoot uitgesloten, omdat het een „agressieve zet” zou zijn. Vorige week werd bekend dat UniCredit een belang van 9 procent heeft genomen in Commerzbank. Dat wakkerde de speculatie aan op een volledige overname door UniCredit (plus 1,2 procent).

De euro was 1,1146 dollar waard, tegen 1,1118 dollar een dag eerder. Amerikaanse olie klom 2 procent in prijs tot 72,35 dollar per vat. Een vat Brentolie werd 1,9 procent duurder op 75,05 dollar.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer