Binnenland
Overijssel betaalt mee aan aanleg glasvezel op plek ‘kanaaldrama’

De provincie Overijssel betaalt mee aan de aanleg van glasvezel langs Kanaal Almelo-De Haandrik, waar in de afgelopen jaren diverse huizen zijn verzakt na graafwerkzaamheden. Voor en na het aanleggen van de kabelbundels voor snel dataverkeer worden bij ongeveer 120 woningen in Daarlerveen metingen verricht, om later te kunnen beoordelen of door de werkzaamheden eventueel schade is ontstaan. De kosten van die metingen, naar schatting ongeveer 60.000 euro, neemt de provincie voor haar rekening.

ANP

Inwoners van Daarlerveen, een dorp langs het ruim 30 kilometer lange Kanaal Almelo-De Haandrik, zijn volgens de provincie bang dat de graafwerkzaamheden voor het aanleggen van glasvezel weer tot schades leiden. Dat gebeurde namelijk ook nadat tussen 2011 en 2016 het kanaal was verdiept en verbreed. In de jaren daarna kreeg Overijssel ruim vierhonderd schademeldingen binnen. De afwikkeling van het zogeheten kanaaldrama loopt nog steeds.

De gemeente Hellendoorn - waar Daarlerveen deel van is - heeft daarom nu voorgesteld om voor en na de glasvezelaanleg metingen te doen. Indien later sprake blijkt van directe schade, staan de ontwikkelaar en aannemer van het project hiervoor volgens de provincie garant. Het project zou echter niet rendabel zijn als de aannemer ook de meetkosten betaalt en daarom doet de provincie dat.

In het grootste deel van Overijssel ligt glasvezel, maar nog niet in Daarlerveen en het naastgelegen dorp Daarle. „Snel internet is belangrijk voor de leefbaarheid van het platteland, voor bewoners, bedrijven en organisaties in en rond het dorp”, aldus het dagelijks bestuur van de provincie. „Om Daarlerveen toch verder te helpen en een positieve impuls mogelijk te maken, hebben Gedeputeerde Staten besloten om de kosten voor de voor- en nameting te financieren.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer