OpinieOpinie
Anne van der Bijl gaf Hamasleider Haniyeh destijds een Bijbel: God heeft geduld met deze wereld, en ik dan?

Bij Open Doors zoeken we navolging van de houding van oprichter Anne van der Bijl. Hij gaf de om het leven gebrachte Hamasleider Haniyeh in 2009 in Libanon een Bijbel, om hem de liefde van Jezus te laten zien.

Maarten Dees
Anne van der Bijl op bezoek in Libanon in 2009, waar hij Hamasleider Ismael Haniyeh ontmoette en hem een Bijbel gaf. beeld Open Doors
Anne van der Bijl op bezoek in Libanon in 2009, waar hij Hamasleider Ismael Haniyeh ontmoette en hem een Bijbel gaf. beeld Open Doors

Op 30 juli hoorden we van de dood van Hamasleider Ismael Haniyeh (RD 31-7). Anne van der Bijl, de oprichter van Open Doors, ontmoette deze Haniyeh in 2009 in Libanon en overhandigde hem een Bijbel. Dankzij de hartstocht van Anne van der Bijl voor mensen in het Midden-Oosten, christenen en zij die Christus nog niet kennen, houdt de situatie in het Midden-Oosten ook ons bij Open Doors vandaag enorm bezig. En letterlijk in de zin dat we de vervolgde kerk wereldwijd, en dus ook in Gaza, waar mogelijk ondersteunen en voor vrede en verzoening tussen Joden en Palestijnen bidden.

Standaardgeschenk

Anne probeerde altijd dicht bij mensen te komen, vooral bij hen die door anderen verafschuwd of afgeschreven werden. Niet om hun gedrag of leerstellingen goed te praten. Nee, Anne verkondigde Jezus recht voor zijn raap. Toen in 2011 Osama bin Laden, de oprichter van de islamitische terreurorganisatie Al Qaida, door de Amerikanen werd gedood, was Anne oprecht verdrietig. Hij was verdrietig omdat we deze man niet eerder hadden kunnen bereiken met het levensveranderende Evangelie. Anne geloofde niet in ”vijanddenken”. Hij wilde daarentegen de liefde van Jezus laten zien. Met de Bijbel als standaardgeschenk, omdat Anne heilig geloofde in de kracht van Gods Woord.

Dat was geen simplistisch of naïef wensdenken, alsof één ontmoeting alles gelijk ten goede keerde. Nee, Anne bleef trouw bidden en contact zoeken. Hij maakte vriendschap met ”vijanden”. Hij keerde zich tegen polarisatie, tegen vijandbeelden. Hij was niet pro-Joden of pro-Palestijnen, maar pro-Jezus. Hij hanteerde de stellige overtuiging dat we allen leven uit Gods genade en dat Gods liefde meer kan doen dan wij durven hopen of dromen, durven bidden of beseffen.

Genade nodig

De cynicus zal opmerken: „Wat heeft het opgeleverd? Jaren geleden ging Anne dus bij Haniyeh langs, gaf hem een Bijbel en wat was het resultaat?” Nee, wij weten niet wat dat Woord van God in de handen van Haniyeh heeft uitgewerkt in zijn ziel en we zullen op basis van wat we over hem te horen hebben gekregen niet oordelen. We weten ons geroepen een andere houding aan te nemen, namelijk de houding die volgt uit het gebod van onze God: heb je vijanden lief en bid voor wie jou vervolgt (Mattheús 5:44).

We leven in een wereld waarin vreselijke dingen gebeuren: wrede oorlogen, eindeloze vluchtelingenstromen en afschuwelijke kampen. Er is gruwelijk kwaad dat mensen veroorzaken en er is fundamentele gebrokenheid waardoor mensen omkomen of verkommeren. Wij geloven dat ”het probleem” niet is opgelost als de ”foute mensen” verdwenen zijn of uit de weg zijn geruimd. Het Evangelie is confronterend voor ons: in het licht van Gods heiligheid schieten alle mensen tekort. Hoe goed we het ook bedoelen, hoe fraai we ook ogen en hoe nobel we ook klinken, wíj redden het niet. Er zijn geen absoluut goeden en absoluut slechten, iedereen heeft Gods genade nodig.

Bidden en hopen

God heeft geduld met deze wereld, ook met hen die wij zo verafschuwen. En ik dan? Ik kan niet anders dan Hem blijven dienen en verkondigen. En dus gaan we door met het ondersteunen en versterken om Christus’ kerk, waar we maar kunnen. We blijven bidden en hopen. Bij elke gelegenheid zoeken we navolging van de houding van Anne van der Bijl, zoals hij in 2009 in Libanon deed ten overstaan van Ismael Haniyeh. Dat is de ”liefelijke geur” van onze Heer verspreiden (Efeze 5:2).

De auteur is directeur van Open Doors Nederland.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer