BuitenlandOorlog in Israël
Landen waarschuwen voor escalatie in Midden-Oosten na dood Haniyeh

Nadat de Iraanse opperste leider Ali Khamenei heeft gedreigd met „zware straffen” tegen Israël waarschuwen landen voor escalatie in de regio.

Redactie buitenland
Een pro-Palestijns protest woensdag in de Turkse stad Istanbul. beeld AFP, Kemal Aslan
Een pro-Palestijns protest woensdag in de Turkse stad Istanbul. beeld AFP, Kemal Aslan

Iran zal „zijn territoriale integriteit, waardigheid, eer en trots verdedigen, en de terroristische indringers hun laffe daad van het vermoorden van Hamasleider Ismail Haniyeh in Teheran laten betreuren”, zei de Iraanse president Massoud Pezeshkian woensdag in een verklaring, die volgde na de dood van het Hamaskopstuk de voorafgaande nacht bij een luchtaanval. Hamas en Iran houden Israël verantwoordelijk voor Haniyeh’s dood.

Israël heeft de moord op de Hamasleider nog niet opgeëist. Wel heeft premier Benjamin Netanyahu in een livetoespraak op tv gezegd dat „Israël moeilijke dagen wacht” en het land „op alle scenario’s is voorbereid”.

Broeder

Meerdere landen hebben de aanval veroordeeld. De Turkse president Recep Tayyip Erdoğan had het over een „verraderlijke moord” op een man die hij als zijn „broeder” omschrijft. China zegt „hoogst bezorgd” te zijn over de gevolgen van de moord.

De Duitse regering heeft opgeroepen tot „maximale terughoudendheid” na de dodelijke aanval en geen wraak uit te oefenen. Volgens de Amerikaanse buitenlandminister Antony Blinken is een wapenstilstand in de Gazastrook de beste manier om de spanningen te laten afnemen.

Hezbollahcommandant

Israël liet een dag eerder weten ook Hezbollahcommandant Fuad Shukr te hebben gedood bij een luchtaanval in de Libanese hoofdstad Beiroet. Hij wordt verantwoordelijk gehouden voor een dodelijke aanval op kinderen op de Golanhoogten.

Duitsland, het Verenigd Koninkrijk, de Verenigde Staten en Australië hebben hun burgers opgeroepen Libanon onmiddellijk te verlaten. De landen denken dat er een reëel risico is op escalatie.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer