Kerk & religieZending in Slowakije
Anna Laura Visser bedrijft in Bratislava zending via media

”Jehovah Jireh” vertelt een bordje op het bureau van Anna Laura Visser: De HEERE voorziet. Het is de lijfspreuk van de zendelinge die voor TWR in Bratislava werkt.

Anna Laura Visser werkt voor TWR in Bratislava. beeld Anne Laura Visser
Anna Laura Visser werkt voor TWR in Bratislava. beeld Anne Laura Visser

In een woning onderaan de Langerakse Lekdijk verblijft Visser voor een periode van drie maanden. Voor deze maand staat haar terugreis naar Bratislava geboekt. De zendelinge mist de Slowaakse stad. „Laat mij maar weer gaan, zodat ik weer aan de slag kan.”

Het is 2020 als de uit Nieuwpoort afkomstige Visser na een studie communicatie en een tussenjaar als au pair op zoek gaat naar een werkplek. De banen in de communicatiesector liggen niet voor het oprapen. Visser besluit een bericht op sociale media te zetten, waarin zij zichzelf en haar interesses omschrijft. Ook het woord ”zending” krijgt daarin een plaats. Twee dagen later reageert een medewerker van TWR, voorheen Trans World Radio, een zendingsorganisatie die het Evangelie via media deelt. Een gesprek volgt en Visser krijgt de vraag om op het kantoor in Bratislava aan de slag te gaan.

„De functieomschrijving paste volledig bij wat ik zocht”, vertelt Visser. „Het was voor mij gelijk duidelijk dat ik hierop in moest gaan.”

Salaris

Voor haar werk in Slowakije moet Visser zelf haar salaris werven. „Ik vond het lastig hoe ik dat moest aanpakken. Waarom zou iemand mij willen steunen als ik 32 uur achter de computer zit? Bij een zendeling zag ik vooral iemand voor me die uitgezonden is door een organisatie als Wycliffe of door zendingsorganisatie GZB. Toch besef ik dat dit de weg is die God mij vraagt te gaan en mag ik mij daarom ook terecht zendelinge noemen.” In negen maanden tijd komt 100 procent van het salaris binnen.

Afstand

Als ze eenmaal is uitgezonden breekt een intensieve tijd aan voor de Nieuwpoortse. „Voor het eerst woonde ik zelfstandig. Ik moest een nieuw leven opbouwen en kon alleen van een afstand met mijn familie meeleven. Met Kerst waren zij bij elkaar, maar verbleef ik alleen op mijn appartement. Als single moest ik alles zelf ontdekken en was er niemand met wie ik mijn eerste ervaringen kon delen. Het leerde mij afhankelijk van God te leven.”

Visser is grafisch vormgever en content specialist voor TWR. „Ik houd mij bezig met de fondsenwerving en de interne en externe communicatie van de organisatie. Mijn takenlijst bestrijkt anderhalf A4. Elke werkdag ziet er weer anders uit. Ik zou dit werk ook vanuit Nederland kunnen doen, maar in mijn team zijn al veel collega’s die vanaf een andere locatie werken en daarom heeft het de voorkeur van TWR dat ik in Bratislava verblijf.”

Het is Vissers verlangen dat door haar werk mensen God leren kennen. „Ik ben opgegroeid met de Bijbel, met gebed en met kerkgang. Er zijn veel mensen die dat niet hebben. Ik zou graag willen dat zij ook Gods liefde leren kennen.”

Vertrouwen

Slowakije was jarenlang een communistische staat. De gevolgen daarvan zijn volgens Visser nog altijd merkbaar. „Het duurt heel lang voordat mensen zich openstellen. Je kunt niet vanaf het eerste moment met hen over het geloof praten, omdat het tijd kost om hun vertrouwen te winnen. Zelf ga ik naar een internationale gemeente, maar collega’s die een Slowaakse gemeente bezoeken, vertellen dat het ook bij christenen jaren duurt om hen beter te leren kennen.”

„Het duurt heel lang voordat mensen in Slowakije zich openstellen” - Anna Laura Visser, zendelinge in Slowakije

De zendelinge ziet hoe God haar in de afgelopen jaren leidde. „Het is voor mij heel duidelijk dat God mij in Slowakije wil hebben. Binnen TWR zie ik veel werkers die al wat ouder zijn, terwijl er nog geen jongere groep klaar staat. Ik zou jongeren er bewust van willen maken dat er ook voor hen een plek op het zendingsveld is. Daar hoef je geen Bijbelschool of studie verpleegkunde voor gevolgd te hebben. Binnen TWR is er bijvoorbeeld juist behoefte aan ICT’ers en elektriciens. De gaven die je van God hebt ontvangen, mag je in Zijn Koninkrijk gebruiken. Het is bijzonder om zo een klein schakeltje in Gods werk te zijn.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl
Meer over
Zending

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer