Mens & samenlevingDe week

Piet Kool voelt zich thuis bij Trans World Radio

Tijd is kostbaar. Waar zijn we druk mee tussen 7.00 en 19.00 uur?​ Piet Kool is administrateur bij Trans World Radio.

28 February 2022 21:00
Piet Kool voor Kasteel de Schaffelaar, waar TWR kantoor houdt. beeld RD
Piet Kool voor Kasteel de Schaffelaar, waar TWR kantoor houdt. beeld RD

„Mensen denken vaak dat boekhouden wel saai werk moet zijn. Maar dat vind ik niet. Ik geniet er juist van. Debet en credit, kosten en baten, het systeem werkt feilloos. En wereldwijd gaat het op dezelfde manier, volgens vaste regels. Dat is toch prachtig?

Ik ben opgegroeid op een boerderij in Heerde, maar boeren was niks voor mij. Ik ben de administratieve kant opgegaan. Jarenlang heb ik in het bedrijfsleven gewerkt, eerst bij een garage, later bij zeepfabriek De Klok in Heerde en bij Ventilex, een onderdeel van technisch concern Imtech. Bij een reorganisatie in 2013 kwam ik op straat te staan.

Drie jaar heb ik thuis gezeten. Elke maand solliciteerde ik, maar steeds greep ik ernaast. Achteraf heb ik dat als een besturing door God gezien, omdat ik mijn vrouw Lia in die tijd kon bijstaan. Kort na mijn ontslag werd bij haar borstkanker geconstateerd. Ze is in 2016 overleden. Ik mis haar nog elke dag.

In datzelfde jaar kreeg ik een oproep van Trans World Radio (TWR) onder ogen, een wereldwijde organisatie die met radio-uitzendingen mensen met het Evangelie wil bereiken. Ze zochten een boekhouder, voor 16 uur, ”op vrijwillige basis”. Dat betekende dat ik zelf een netwerk moest opbouwen van mensen die mij met gebed en financieel ondersteunen. Ik mocht er een week over nadenken en ben erop ingegaan. Ik had er moeite mee om elke maand bijstand te ontvangen zonder er iets voor te doen. De Bijbel zegt: Bid en werk. En het leek me ook mooi om voor een christelijke organisatie te werken. Paulus schrijft ergens: Alles wat je doet, doe dat van harte als voor de Heere. Ik kon gelijk beginnen. Later is mijn aanstelling uitgebreid naar 32 uur.

De luisteraars van TWR leven vaak in moeilijke omstandigheden. Een vrouw uit Syrië schreef: „Jullie zijn een licht in de donkere wereld om ons heen.” Mensen luisteren vaak in het geheim naar ons. Het voordeel van de radio is dat die geen sporen nalaat. Een motto van onze organisatie is: Reach the unreachable (bereik de onbereikbaren, TR). Als boekhouder mag ik daaraan meewerken, als een radertje in het systeem, ook al zit ik niet zelf achter de microfoon.”


RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl
Meer over
De Week

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer