Cultuur & boekenLeestips
Innerlijke strijd, betrouwbare Bank en feest in Tsjernobyl

Boekhandelaar Willy Wouters tipt deze week drie titels: “Betrouwbare Bank”, “Feest in Tsjernobyl” en ”Innerlijke strijd”.

Willy Wouters-Maljaars
beeld Dirk-Jan Gjeltema
beeld Dirk-Jan Gjeltema

Innerlijke strijd

20247970.JPG
Midden in de hooitijd van 1676 wordt in Herwijnen het lichaam ontdekt van de dorpssecretaris, met wie menig dorpsgenoot gebrouilleerd is. De algemene mening over de dader is snel gevormd, tot Gijsbertje tegensprekende feiten ontdekt. Ze voert een innerlijke strijd of ze die wel aan het licht wil laten komen. Enny de Bruijns eerste roman ”Het IJzeren Veulen” (uitg. Prometheus, 344 blz., 
€ 21,99) is een detective en een literair-historische streekroman ineen. De lezer stapt rechtstreeks de 17e eeuw in. Die wereld is verrassend anders dan de onze, maar ook zo hetzelfde omdat de strijd van underdog en favoriet van alle tijden is. De Bruijns stijl is sterk, ze brengt de tijd en de mensen tot leven, haar woorden zijn afgewogen en de spanning is blijvend. Prachtboek.

Betrouwbare Bank

20247928.JPG
Er zijn verhalen die zich in je horen vast te zetten. Zoals het boek ”De Bank die nooit failliet kan gaan” van H.J. van Ewijk (uitg. Om Sions Wil, 320 blz., € 21,95). Als jong kind ziet George Müller altijd mogelijkheden om mensen te bedriegen, totdat God hem roept. Engeland wordt zijn werkterrein, waar hij weeskinderen voorziet van voedsel en onderdak. Müller kiest er bewust voor om te leven zonder vast salaris. Hij en zijn vrouw Mary weten dat God zal zorgen. Ze leren in vertrouwen zeggen: „We hebben een Bank die nooit failliet kan gaan.” Als hem aan het eind van zijn leven naar zijn pensioen gevraagd wordt, laat hij zijn portemonnee zien en zegt hij dat alles voor hem geregeld is. Ik leer van zijn vertrouwen, puurheid en gebedsleven.

Feest in Tsjernobyl

20247929.JPG
Andy Marino schreef de young adult ”De ramp van Tsjernobyl” (uitg. Kluitman, 256 blz., € 16,99). Joeri (16)loopt stage bij de kerncentrale. Zijn werk bestaat vooral uit dweilen, terwijl het zijn streven is om nucleair ingenieur te worden. Ook Alina en Lev wonen in Pripjat, de atoomstad, gebouwd ter ondersteuning van de kerncentrale, met voorrechten voor zijn inwoners. Als Joeri op een nacht in de centrale werkt is er het oorverdovende 
geluid van stoom, die in staat is om een 2000 ton zware, betonnen deksel te lanceren. Een zuil van glinsterend licht spuit urenlang de lucht in en gebiologeerd kijken Alina en Lev naar dit fenomeen. Veel inwoners van Pripjat vieren zelfs feest. De overheid houdt haar mond. Goed geschreven. Spannend.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl
Meer over
Leestips

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer