OpinieCommentaar
Rusland spioneert en saboteert; dat is geen vermoeden maar een feit

Veruit de meeste politici in Den Haag zijn ervan overtuigd dat de hulp aan Oekraïne keihard nodig is. Niet alleen om daarmee de Oekraïners in hun penibele situatie een hart onder de riem te steken. Dat zeker ook. Maar die hulp moet ook worden geboden omdat de strijd van Moskou tegen Kyiv feitelijk een oorlog van Rusland tegen het Westen is.

Hoofdredactie
Poetin komt aan op de luchthaven van Tashkent. beeld AFP, Mikhail METZEL
Poetin komt aan op de luchthaven van Tashkent. beeld AFP, Mikhail METZEL

Bijna iedereen beseft dat Poetin niet van plan is het bij een eventuele verovering van Oekraïne te laten. Als Kiev onder de voet is gelopen, zal hij zijn oog slaan op de Baltische staten, op Moldavië en wellicht zelfs op landen in Midden-Europa. Om te testen hoe weerbaar en waakzaam het Westen is, sonderen Poetins geheime diensten voortdurend de democratie, defensie en veiligheidsdiensten van Europa.

Zomaar enkele recente berichten. In Polen brandde vorige week een groot winkelcentrum af, waarschijnlijk aangestoken door Russische agenten. De Poolse politie arresteerde vorige week drie mannen op verdenking van spionage voor Moskou. In Engeland werden eind april twee mannen opgepakt vanwege brandstichting bij een groot logistiek bedrijf dat banden heeft met Oekraïne.

Kort daarvoor werden in Duitsland twee Duits-Russische mannen aangehouden die van plan zouden zijn om in opdracht van de Russische geheime dienst bomaanslagen en brandstichting te plegen bij militaire bases.

Afgelopen zaterdag meldden media in Zweden, Denemarken, Noorwegen en Finland dat Rusland van plan zou zijn om in die landen sabotage te plegen bij windparken, gaspijpleidingen en telecomkabels. Civiele en militaire schepen zouden bezig zijn de offshore-infrastructuur van deze landen in kaart te brengen om toe te kunnen slaan op een gewenst moment.

Ook Nederland lijkt niet gevrijwaard te blijven van Russische sabotageplannen. Het programma Pointer meldde dat Rusland visserijschepen inzet om te spioneren in de Eemshaven. De schepen leggen daar iedere twee weken aan vlak bij een militair terrein. In de Eemshaven liggen elf van de vijftien internetkabels die Europa met Amerika verbinden.

Het is nog maar enkele jaren geleden dat berichten over dit soort illegale, geheime Russische activiteiten spottend werden afgedaan als cowboyverhalen van instabiele personen die achter elke boom een spion zouden zien staan. Inmiddels is wel duidelijk dat Rusland op deze terreinen heel actief is.

Het zijn niet slechts vage aanwijzingen, maar harde feiten dat Moskou spioneert, saboteert en probeert de meningsvorming in het Westen al dan niet met fakeberichten te beïnvloeden.

Het idee dat Poetin vreedzame bedoelingen heeft en de oorlog met Oekraïne uitsluitend voert om zich te verdedigen, zoals bijvoorbeeld Thierry Baudet beweert, is eigenlijk te absurd om serieus te nemen. Toch is het nodig ertegen te waarschuwen. Want wie zich met zoetgevooisde woorden in slaap laat wiegen, wordt op enig moment wreed wakker.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer