Fijngevoelige roman over adoptie
Adoptie is een woord dat veel emoties oproept. Degenen die ernaar verlangen om een kindje te adopteren, hebben vaak een lang traject achter de rug van ongewilde kinderloosheid.
Iemand die een kindje afstaat, leeft meestal in zeer moeilijke omstandigheden en is niet in staat het kindje zelf op te voeden. Het kind dat geadopteerd wordt, leeft met allerlei diepe gevoelens van eenzaamheid en rouw, kampt met een hechtingsstoornis of met verlatingsangst.
In ”Diepgeworteld” gaat Tonja Versluis-Markestein dieper in op deze problematiek. Ze belicht het adoptieproces vanuit alle betrokken personen. De schrijfster richt zich op Sri Lanka, waar in de jaren 80 en 90 van de vorige eeuw rond adoptie niet alleen allerlei grote misstanden zijn geweest, maar waar in 2004 ook een tsunami plaatshad, waarbij veel mensen het leven lieten.
De tweeling Rashika en Gautam wordt door de Nederlanders Ank en Ruud in Sri Lanka voor adoptie opgehaald. Ze ontmoeten de moeder van de baby’s heel even, en Ruud maakt een foto. Die foto blijkt later van groot belang om te achterhalen of ze echt de biologische moeder was of een vrouw die zich moest voordoen als de moeder.
In haar puberteit zet Rashika zich sterk af tegen haar adoptieouders en gaat bij opa en oma wonen. Ze keert verschillende keren terug naar haar geboorteland, en komt er uiteindelijk achter wie de vrouw op de foto is.
”Diepgeworteld” is een boeiende en actuele roman, waar ingrijpende gevoelens en gebeurtenissen rond adoptie op een invoelende en integere manier worden beschreven. Adoptie is geen romantisch verhaal, maar voor alle betrokkenen een aangrijpend proces waarin levens voorgoed veranderen.
Diepgeworteld, Tonja Versluis-Markestein; uitg. De Banier; 388 blz.; € 18,95