EconomieGoudprijs
Prijs metalen zit stevig in de lift

Goud, zilver, koper en nikkel: de prijzen van de vier metalen stijgen fors. De oorzaken verschillen.

Het smelten van ingekochte gouden sieraden bij het Goudwisselkantoor. beeld ANP, Robin van Lonkhuijsen
Het smelten van ingekochte gouden sieraden bij het Goudwisselkantoor. beeld ANP, Robin van Lonkhuijsen

Politieke onrust –of de vrees daarvoor– leidt altijd tot volatiliteit op de grondstoffenmarkt. Dat is ook nu het geval.

Neem de onrust in Nieuw-Caledonië. Dit Franse overzeese gebied ten oosten van Australië is een belangrijke producent van nikkel. Dat metaal is belangrijk voor de energietransitie. Het is bijvoorbeeld een grondstof voor roestvrij staal en batterijen.

Nikkel

Vrijdag steeg de nikkelprijs op de Londense metalenmarkt met bijna 8 procent tot boven de 21.000 dollar (ruim 19.300 euro) per ton. Dat is de hoogste prijs sinds augustus vorig jaar. De stijging zette na Pinksteren door, tot boven de 21.500 dollar op dinsdag.

Vorig jaar was Nieuw-Caledonië de op twee na grootste nikkelproducent ter wereld met circa 6 procent van de totale productie. Die productie is dit jaar geraakt door een zwakkere vraag vanuit de batterijsector als gevolg van de afkoelende markt voor elektrische auto’s. Ook zorgde een grotere nikkelproductie in Indonesië voor druk op de prijzen.

De prijsstijging van de afgelopen dagen is het gevolg van de rellen in het land. Daardoor is de nikkelproductie behoorlijk verstoord.

Goud

De prijzen van koper en goud braken maandag records. Bij goud speelde het verongelukken van de Iraanse president Ebrahim Raisi een rol. Op de markt zijn er zorgen over meer instabiliteit in het Midden-Oosten door zijn plotselinge dood. Beleggers zoeken in onzekere tijden naar veilig geachte investeringen, zoals goud.

De goudprijs steeg op de Londense markt naar circa 2450 dollar per troyounce (31,1 gram). Dinsdag was de prijs weer wat gezakt.

De prijs van het edelmetaal zit al langer in de lift, vooral door de hoop dat de Amerikaanse centrale bank de rente gaat verlagen en om de onrust in het Midden-Oosten door de oorlog tussen Israël en Hamas. Daarnaast heeft de Chinese centrale bank aanzienlijke hoeveelheden goud aan zijn reserves toegevoegd.

Koper

De prijs van koper kwam maandag voor het eerst boven de 11.000 dollar per ton. Dinsdag schommelde die rond de 10.700 dollar. De hoge koperprijs is vooral te danken aan de verwachting dat de vraag naar het metaal sterk zal groeien door de energietransitie, terwijl het aanbod beperkt is. Koper wordt veel gebruikt in infrastructuur voor elektrisch rijden waaronder laadpunten, en ook voor windmolens en zonnepanelen.

De zilverprijs is inmiddels gestegen naar het hoogste niveau in elf jaar. Maandag tikte die de 32,28 dollar per troyounce aan, dinsdag schommelde de prijs rond de 31,50 dollar.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl
Meer over
Energietransitie

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer