Economie
Kleine uitslagen op beurzen New York na sterke winkelverkopen VS

De aandelenbeurzen in New York zijn met bescheiden uitslagen gesloten. Veel aandacht ging uit naar signalen die wijzen op de sterkte van de Amerikaanse economie. Cijfers over de verkopen van winkeliers in de Verenigde Staten vielen verrassend hoog uit. Daardoor stelden beleggers op Wall Street hun verwachtingen over de snelheid waarmee de Fed de rentes verlaagt enigszins bij.

De S&P 500 daalde een fractie tot 5841,47 punten. Techbeurs Nasdaq won marginaal tot 18.373,61 punten en de Dow-Jonesindex steeg 0,4 procent tot 43.239,05 punten.

Staatsobligaties daalden, wat betekent dat het rendement op de schuldpapieren stijgt. De euro won een fractie ten opzichte van de dollar en was 1,0828 dollar waard. Eerder op de dag verloor de Europese munt juist terrein na het besluit van de Europese Centrale Bank om de rentes opnieuw een kwart procentpunt te verlagen.

Nvidia won 0,9 procent, maar moest eerdere winsten wel voor een deel inleveren. De ontwikkelaar van chips profiteerde tijdens de handelssessie van beter dan verwachte winst bij de Taiwanese halfgeleiderproducent TSMC, die ook de verwachtingen voor het hele boekjaar verhoogde. Het concern profiteerde van een sterke vraag naar halfgeleiders voor toepassingen van kunstmatige intelligentie.

Het aandeel van Expedia won bijna 5 procent. Volgens zakenkrant Financial Times is techbedrijf Uber (min 2,4 procent) bereid de onderneming achter reissites als Trivago en Hotels.com te kopen.

Lucid Group kelderde 18 procent. De fabrikant van elektrische voertuigen verwacht meer verlies te lijden en wil nieuwe aandelen uitgeven om geld op te halen.

Uitzendconcern Manpower was ook een opvallende verliezer. Beleggers zetten het aandeel bijna 10 procent lager na tegenvallende prognoses voor de winst. Op de Europese beurzen zorgde dat voor verliezen bij concurrenten Adecco en Randstad.

Een vat Amerikaanse olie steeg 0,4 procent in waarde tot 70,70 dollar per vat. Brentolie werd ook 0,4 procent duurder tot 74,50 dollar.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer