Goudprijs bezig aan ongekende opmars
De goudprijs is bezig aan een ongekende opmars. In enkele weken steeg de waarde van een kilo goud van circa 60.000 naar bijna 68.000 euro. Nog nooit was het edelmetaal zo duur.
„Ongelooflijk”, noemt Johan de Ruiter de snelle stijging. De Ruiter is algemeen directeur van Goudwisselkantoor, in Nederland marktleider in de handel in goud en munten. Als belangrijkste oorzaken noemt De Ruiter de politieke onrust en spanningen in de wereld, gecombineerd met de verwachting dat de rente in de Verenigde Staten zal dalen. „De waarde van goud stijgt vrijwel altijd als de rente omlaag gaat.”
Of er niet simpelweg sprake is van een inhaalslag nu de inflatie de afgelopen jaren flink toenam? „Goud ging de voorbije jaren gaandeweg van 50.000 naar 60.000 euro. Je zou dat als een voorloper van de inflatie kunnen zien. Maar het blijft inderdaad de vraag. Nu de geldontwaarding aanhoudt en de aandelen duur zijn, zou dat eveneens een stuwende factor kunnen zijn.”
Schuldenberg
Toch speelt er op de achtergrond meer. China en in iets mindere mate India zijn al geruime tijd bezig hun goudvoorraden aan te vullen. „Vooral China wil minder afhankelijk zijn van Amerikaanse dollars. Er wordt gekeken naar de schulden in Amerika. Die nemen steeds sneller toe. De geloofwaardigheid van de dollar als belangrijkste munt staat onder druk.”
De goudkenner acht het niet uitgesloten dat de schuldenproblematiek dermate toeneemt dat er een wereldwijde herwaardering van de goudprijs plaatsvindt. „Die zal dan fors stijgen, waardoor er een nieuw evenwicht ontstaat met een duurdere goudvoorraad als dekking voor de nationale schulden.” Hij denkt dat er achter de schermen internationaal afspraken zijn gemaakt over een verdeling en een mogelijke reset.
Zelfs de president van de Nederlandse Bank Klaas Knot vindt het niet gek als particulieren een beetje goud achter de hand hebben
Het edelmetaal is altijd gezien als waardevast vermogen, maar krijgt door de huidige ontwikkelingen steeds meer de vorm van een ‘gewone’ belegging. „Zelfs de president van de Nederlandse Bank Klaas Knot vindt het niet gek als particulieren een beetje goud achter de hand hebben. Pensioenfondsen kopen tegenwoordig eveneens goud. Dat was jaren geleden ondenkbaar. In Azië zijn er veel meer burgers dan in Europa die wat goud bezitten, maar in landen als Duitsland en Oostenrijk wordt de aanschaf ervan wel gestimuleerd. Goud kun je in Duitsland bij het postkantoor inslaan.”
De Ruiter ziet die ontwikkeling terug bij klanten. „Vroeger was goud saai, maar aangetrokken door de bitcoin, die de kleur van goud uitstraalt, zien we bij jongere generaties ook belangstelling ontstaan.”
Angst
Goudwisselkantoor kreeg de voorbije weken en maanden 30 procent meer klanten over de vloer. „De goudprijs geeft ook een beetje een beeld van de angst dat het geldsysteem minder houdbaar is dan voorheen werd gedacht. Alles staat of valt met het vertrouwen van de burger.”
Waar het naartoe gaat? „Ik vergelijk het met de waterspiegel. We weten dat die stijgt, maar ondertussen is het eb en vloed. Het zou binnen enkele jaren zomaar richting de 100.000 euro per kilo kunnen gaan.”