Economie
Minister: spijtig dat FNV uit commissie ondernemingsbestuur stapt

Minister Dirk Beljaarts (Economische Zaken) vindt het „spijtig” dat FNV uit de commissie is gestapt die toeziet op goed bestuur bij beursgenoteerde ondernemingen. Die stap was „voor iedereen een verrassing”, aldus de bewindsman tijdens de behandeling van de begroting van zijn ministerie in de Tweede Kamer.

Beljaarts vindt het „juist mooi” dat het bedrijfsleven en de vakbeweging in Nederland samen optrekken op dit belangrijke dossier. Hij vindt het „in ieders belang” dat de partijen met elkaar in gesprek blijven en wil graag van FNV horen wat precies de reden was om van tafel te lopen.

Volgens Kamerlid Joris Thijssen van GroenLinks-PvdA heeft de vakorganisatie dat allang duidelijk gemaakt. Beursgenoteerde bedrijven zijn alleen geïnteresseerd in winst, stelt hij. Zelfregulering „werkt niet”, concludeert Thijssen. Hij wil dat de minister ingrijpt en bedrijven dwingt ook de belangen van bijvoorbeeld werknemers en de planeet mee te wegen.

Beljaarts vindt die conclusie „te voorbarig” en ziet in het weglopen van één partij geen reden om over te gaan tot „drastische maatregelen”. De minister benadrukt dat hij vanuit het bedrijfsleven „heel veel mooie initiatieven” ziet die betrokkenheid bij de samenleving tonen.

ChristenUnie-Kamerlid Pieter Grinwis ziet dat ook, „maar dan vooral bij het mkb en familiebedrijven”. Bij beursgenoteerde bedrijven bespeurt ook hij een trend dat de nadruk steeds meer op de belangen van aandeelhouders is komen te liggen.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer