EconomieKwestie
Welke mogelijkheden heb ik dit jaar nog om fiscaal gunstig aan mijn kinderen te schenken?

Graag wil ik dit jaar nog een schenking doen aan mijn (klein)kinderen. Nu heb ik gehoord dat de jubelton is afgeschaft in 2024, welke mogelijkheden heb ik nog om fiscaal gunstig te schenken?

beeld RD
beeld RD
Bert van der Laan. beeld Visser & Visser

De bekende jubelton was een belastingvrije schenking van ruim 100.000 euro voor een eigen woning. Deze vrijstelling bestond van 2017 tot en met 2022. Per 1 januari 2023 is de jubelton verlaagd naar een bedrag van 28.947 euro. Als in 2021 of 2022 al een gedeelte van de jubelton geschonken was, kon het restant –tot ruim 100.000 euro– nog in 2023 gegeven worden.

Het is wel van groot belang om het bedrag tijdig te besteden aan de eigen woning, anders vervalt de vrijstelling en is er alsnog schenkbelasting verschuldigd! Als u in 2022 (het eerste gedeelte van) een schenking hebt gehad, dan moet u dit jaar het geld besteden aan uw eigen woning. Als u in 2023 (het eerste gedeelte van) een schenking hebt ontvangen, dan moet u dit uiterlijk op 31 december 2025 hebben besteed aan uw eigen woning.

Naast de afgeschafte jubelton zijn er gelukkig nog meer mogelijkheden om fiscaal te schenken aan uw kinderen of kleinkinderen. Jaarlijks kan een bedrag belastingvrij geschonken worden aan kinderen. Het bedrag van deze vrijstelling bedraagt dit jaar 6633 euro. Voor kleinkinderen of andere personen is het bedrag van deze vrijstelling 2658 euro. Als u van deze vrijstelling gebruikmaakt, hoeft u geen aangifte schenkbelasting te doen.

Naast deze reguliere jaarlijkse vrijstelling bestaan er ook eenmalig verhoogde vrijstellingen. Hier kan, de naam zegt het al, slechts één keer gebruik van worden gemaakt. Als u dat doet, moet er wél een aangifte schenkbelasting ingediend worden.

Ouders kunnen in 2024 een schenking doen van maximaal 66.268 euro voor een dure studie. Deze schenking is gebonden aan strikte voorwaarden. Zo moet de studie minimaal 20.000 euro per jaar kosten, mag de schenking niet worden gebruikt om de studieschuld af te lossen en moet u langs de notaris om de schenking vast te leggen. Laat u dus goed informeren voordat u deze schenking doet!

Daarnaast kunt u als ouder ook een eenmalige schenking doen van maximaal 31.813 euro. Belangrijkste voorwaarde voor deze schenking is dat uw kind op het moment van de schenking tussen de achttien en veertig jaar oud moet zijn. Deze schenking hoeft niet aan een speciaal doel te worden gegeven, daarin is de ontvanger vrij.

De welbekende jubelton is in 2024 volledig afgeschaft. beeld ANP, Kim van Dam

Ik sluit af met een aantal aandachtspunten. Ouders en grootouders worden gezien als één schenker. Dus als een kleinkind van zowel opa als oma een schenking krijgt, worden de schenkingen samengeteld. Dit kan ertoe leiden dat er meer wordt geschonken dan de vrijstelling waardoor er schenkbelasting verschuldigd kan zijn. Daarnaast kunnen de schenkingen ook ‘op papier’ worden gegeven, behoudens de schenking voor de dure studie. Hiervoor moet u langs de notaris.

Kortom, er zijn genoeg mogelijkheden om dit jaar nog fiscaal gunstig te schenken aan uw kinderen of kleinkinderen. Laat u vooraf wel goed informeren over de voorwaarden en administratieve verplichtingen.

De auteur is belastingadviseur bij Visser & Visser.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl
Meer over
Kwestie

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer