BuitenlandProlifebeweging VS
Prolifeactivist Lauren Handy uit de VS moet bijna vijf jaar de cel in

Een federale rechter in de VS heeft vorige week prolifeadvocaat Lauren Handy veroordeeld tot bijna vijf jaar gevangenisstraf voor het organiseren van een blokkade bij een abortuskliniek in de Amerikaanse hoofdstad Washington. De prolifebeweging spreekt „van selectieve repressie”.

Prolifeactivisten demonstreren bij een abortuskliniek in Phoenix, in de Amerikaanse staat Arizona. beeld AFP, Frederic J. Brown
Prolifeactivisten demonstreren bij een abortuskliniek in Phoenix, in de Amerikaanse staat Arizona. beeld AFP, Frederic J. Brown

Handy is directeur van de Progressive Anti-Abortion Uprising (PAAU), een prolifeorganisatie die geregeld acties houdt bij abortusklinieken. Zij is door de rechter schuldig bevonden aan een actie, op 22 oktober 2020, om te voorkomen dat in de Washington Surgi-Clinic op die dag abortussen zouden worden uitgevoerd.  Verschillende activisten gebruikten daarbij kettingen, touwen en fietssloten om zichzelf aan elkaar te ketenen. Door op die manier een menselijke keten te vormen, wilden zij de toegang tot de kliniek blokkeren.

De rechter oordeelde dat Handy en haar medestanders daarmee de Freedom of Access to Clinic Entrances Act heeft overtreden. Deze wet werd in 1994 tijdens de regering van president Bill Clinton aangenomen en is onder andere bedoeld om de vrije toegang tot abortusklinieken te garanderen.

De rechter stelt dat Handy het „criminele meesterbrein” achter de actie was en vindt daarom dat een zware gevangenisstraf gerechtvaardigd is.

Crimineel

Verschillende prolifeorganisaties in de VS noemen het „totaal misplaatst” om Handy te brandmerken als crimineel. Ze betwisten dat er sprake was van gewelddadige actie.

Handy’s advocaat, Martin Cannon, zei: „Er was maar één ding waarin Handy en haar medebeklaagden verenigd waren en dat was geweldloosheid.” Hij gaat tegen de uitspraak in beroep. Na de tijd in de gevangenis zal Handy drie jaar onder toezicht worden geplaatst.

Nadat de federale rechter het vonnis had uitgesproken, stonden meerdere prolifeadvocaten die in de rechtszaal aanwezig waren op en applaudisseerden toen Handy werd weggeleid. Sommigen riepen: „Je bent een held, Lauren!”

De kritiek vanuit de prolifebeweging beperkt zich niet tot het vonnis dat Handy is opgelegd. Ze verwijt zowel justitie als de regering-Biden te meten met twee maten. „Voorstanders van abortus kunnen zonder beperking actievoeren bij prolifecentra”, zegt PAAU-oprichter Terrisa Bukovinac. Ze wijst er op dat prochoiceactivisten inmiddels bij bijna honderd prolifekantoren en zwangerschapscentra harde acties hebben gevoerd. „Daar gebeurt niets tegen”, zegt ze.  De regering-Biden en procureur-generaal Garland hebben volgens haar „een nieuw niveau van tirannie” bereikt. „Het geluid van de prolifebeweging wordt het zwijgen opgelegd en proabortusactivisten kunnen hun gang gaan.”

Huisarrest

Ze zet de emotioneel geladen kritiek kracht bij met het voorbeeld van Paulette Harlow. Deze 73-jarige dame maakt deel uit van een groep van twaalf prolife-Amerikanen die worden vervolgd voor het protesteren tegen abortussen. Tegen de zieke Harlow is een celstraf van elf jaar geëist. De zaak wordt binnenkort behandeld in hoger beroep.

„Voorstanders van abortus kunnen zonder beperking actievoeren bij prolifecentra” - Terrisa Bukovinac, oprichter PAAU

De mogelijkheid bestaat dat Harlow haar straf door middel van huisarrest uit mag zitten omdat ze een ernstige medische aandoening heeft. Maar haar verzoek of ze naast het bezoeken van artsen ook de mis mag bijwonen, wordt naar verwachting niet gehonoreerd. Die vraag is al bij de lagere rechter afgewezen nadat ambtenaren van de regering-Biden de rechter hadden gevraagd haar geen toestemming te geven om naar de kerk te gaan.

In een korte reactie spreekt de Thomas Moore Society, het advocatencollectief dat prolifegroepen bijstaat, van „een wraakzuchtig en repressief beleid van de regering-Biden en het ministerie van Justitie. Hun is er alles aan gelegen om elk verzet tegen abortus te breken.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer