Katy Faust ziet kinderen lijden. De verlangens van volwassenen maken volgens haar een kind steeds vaker tot een accessoire voor hun geluk. „Al deze objectivering van kinderen is een belediging voor God.”
Steeds vaker zijn kinderen het slachtoffer van de verlangens van volwassenen, stelt Faust. Volgens haar vormen moderne samenlevingsvormen en voortplantingsmethoden, zoals draagmoederschap en donatie van eicellen of zaadcellen, een bedreiging voor het welzijn van het kind. En dat moet stoppen, zegt ze vanaf de zijlijn van de Casablancaconferentie in Rome, gericht op de wereldwijde afschaffing van draagmoederschap. „Iemand moet verantwoordelijkheid nemen, en wij geloven dat dat de volwassene is.”
Faust is voorzitter van de Amerikaanse kinderrechtenorganisatie Them Before Us. Deze non-profitorganisatie wil wereldwijd de rechten van het kind behartigen in debatten over huwelijk en gezin.
Maar wat zijn deze rechten precies? Volgens Faust komt het allemaal aan op natuurwetten; vaststaande principes die over de hele wereld hetzelfde zijn. „Ieder kind heeft recht op een vader en een moeder”, zegt Faust. „Dat hoefden we vijftig jaar geleden niet te verdedigen, maar is nu helaas nodig.”
Predikantsvrouw
Sinds de lancering van haar non-profitorganisatie in 2018 is Faust wereldwijd een prominente stem in debatten over huwelijk en gezin. Daarvoor richtte ze zich als predikantsvrouw vooral op de opvoeding van haar kinderen in Seattle. Als in 2012 de discussie over legalisering van het homohuwelijk in de VS op gang komt, lanceert de Baptistische Faust een anonieme blog waarin ze pleit voor het traditionele huwelijk.
Fausts anonimiteit is echter van korte duur: in 2014 identificeert een homorechtenactivist de blogster, waarna hij haar en leden van haar kerk online lastig valt. Het was een moeilijke periode voor Faust, maar achteraf is ze er dankbaar voor. „God gebruikte het om goed te doen”, zei ze in een eerder interview .
De affaire noopt Faust tot het oprichten van haar organisatie. „Er zijn anti-abortusorganisaties, mensen die strijden tegen de genderideologie en groepen die pleiten voor onderwijshervorming, maar niemand kwam op voor de rechten van kinderen in huwelijk en gezin.”
Persoonlijk
Die rechten raken de 48-jarige Faust persoonlijk. Haar ouders scheidden toen ze tien jaar oud was. Daarna groeide ze op met haar moeder en diens lesbische vriendin. „Gelukkig erkenden ze dat ik mijn vader nodig had en kon ik hem blijven bezoeken.”
Niet elk kind heeft dat geluk. „Kinderen die commentaar hebben op de keuzes van hun ouders in gezinsvorming lopen kans hiervoor een hoge prijs te moeten betalen”, zegt Faust. „We hebben mensen van zestig jaar die hun verhaal anoniem delen op onze website omdat ze nog steeds bang zijn voor hun stiefmoeder.”
Het verzamelen van zulke verhalen is een van de meest waardevolle dingen die haar non-profitorganisatie doet, zegt Faust. „Wij conservatieven hebben te veel focus gehad op de feiten en statistieken; onze tegenstanders, de mensen die het gezin willen herdefiniëren, hebben met hun verhalen veel meer succes behaald.” Volgens Faust geven verhalen een reden om te vechten. „Je komt niet op voor een statistiek, maar voor een kind.”
Fausts organisatie richt zich op beleidsmakers, maar wil daarnaast vooral de gewone man overtuigen van de rechten van het kind. „Er zijn maar weinig politici die hun positie willen riskeren door zich in te zetten voor de belangen van een kind dat pas over achttien jaar kan stemmen”, legt Faust uit. „De gemiddelde vader en moeder zijn onze beste hoop om kindvriendelijker beleid te bewerkstelligen. We informeren hen door het aanbieden van artikelen, podcasts en boeken over gezinsvorming en de rechten van het kind hierin.”
Hulpmiddel
Wereldwijd staat het traditionele huwelijk onder druk, merkt Faust. En dat baart haar zorgen. „Dat het mogelijk is te scheiden zonder opgaaf van reden laat zien dat het huwelijk dreigt te vervallen in een relatie die enkel draait om het geluk van volwassenen”, zegt de kinderrechtenactivist. „Dit verandert het huwelijk van de meest kindvriendelijke instelling tot een vehikel voor het geluk van volwassenen.”
„Legalisatie van voortplantingstechnologieën en de openstelling van het huwelijk gaan vaak hand in hand” - Katy Faust, kinderrechtenactivist
Met de waardevermindering van het huwelijk liberaliseren steeds meer landen wetgeving hierover. Dat maakt Faust bang voor wat er met de kinderen zal gebeuren. „Je ziet over het algemeen legalisatie van voortplantingstechnologieën en de openstelling van het huwelijk hand in hand gaan”, zegt ze. „Thailand verbood draagmoederschap in 2015 omdat het zag dat vrouwen werden uitgebuit. Maar nu zijn ze van plan het opnieuw te legaliseren omdat het homohuwelijk eraan komt.”
Auteur
Ondanks haar christen-zijn gebruikt Faust alleen seculiere argumenten in haar werk. Niet omdat ze vindt dat Bijbelse argumenten zwakker zijn, maar omdat ze ook niet-gelovigen wil overtuigen. „Ik beroep me niet op mijn ultieme autoriteit, het Woord van God, maar op de universele autoriteit van de wereld van God", zegt ze. „Ze vullen elkaar aan; de Auteur van het Woord en de Auteur van de wereld is Dezelfde.”
„De Auteur van het Woord en de Auteur van de wereld is Dezelfde” - Katy Faust, kinderrechtenactivist
Ondanks dat ze Bijbelse argumentatie links laat liggen, ziet Faust bevestiging van haar werk weerspiegeld in het Woord. „Je kunt elk onderwerp in de Schrift nalopen en zien dat het overeenkomt met onze missie om de rechten van kinderen te bevorderen. Al deze objectivering van kinderen is fundamenteel een belediging voor God.”
Een uitgebreider interview verscheen eerder op het Europese nieuwskanaal CNE.news.