Groeiend verzet in zaak open ruggetje
NIJMEGEN - De recente melding dat artsen in 22 gevallen vrijuit gingen bij het doden van baby’s met een open ruggetje bevestigt de eenzijdige negatieve beeldvorming rond deze patiënten.
Dat stelt prof. dr. J. Rotteveel, hoofd van de afdeling kinderneurologie aan het Universitair Medisch Centrum St. Radboud in Nijmegen, vrijdag in het Reformatorisch Dagblad. „Een kind met een open ruggetje is in de publieke beeldvorming zo ongeveer de verschoppeling van onze maatschappij geworden. Dat is zeer onterecht.”
Met zijn uitlatingen kiest Rotteveel uitdrukkelijk partij voor de Rotterdamse kinderneurochirurg R. de Jong. Die plaatste recent ook kritische kanttekeningen bij de rapportage van vier Groningse artsen.
In de medische wereld wordt onvoldoende onderkend dat er vele gradaties zijn van een open ruggetje (spina bifida), stelt Rotteveel. „Men vergelijkt appels met peren. Die houding vind ik moreel en maatschappelijk niet verantwoord.”
Ook de Nijmeegse kinderneuroloog R. A. Mullaart vindt dat de beeldvorming rond kinderen met spina bifida te negatief is. „Natuurlijk is spina bifida een ernstige aandoening. Het valt niet mee om op je dertigste vanwege incontinentie met een natte luier te zitten. Maar ik stel vast dat spina bifida zeker gepaard kan gaan met een kwalitatief goed leven.”
De Groningse onderzoeker prof. dr. P. J. J. Sauer ontkent met zijn onderzoek bij te dragen aan een negatieve beeldvorming rond kinderen met een open ruggetje. Volgens hem gaat het in de 22 gevallen van actieve levensbeëindiging om zeer ernstig gehandicapte baby’s.
Staatssecretaris Ross van Volksgezondheid moet zich binnen het kabinet meer inzetten voor de bescherming van het gehandicapte leven. Dat stelt Helpende Handen, de vereniging gehandicaptenzorg van de Gereformeerde Gemeenten, vrijdag in een open brief aan de bewindsvrouw op de opiniepagina.