Mens & samenlevingProfielwerkstuk

Als eten een misdrijf en vluchten illegaal is

Verontwaardiging stimuleerde Riëlle Lyubomyrovna Dubyna (17) samen met Marisha Talen (17) een profielwerkstuk te maken over de Holodomor, een hongersnood in Oekraïne in de jaren dertig van de vorige eeuw.

14 March 2024 15:10
Riëlle (l.) en Marisha met hun profielwerkstuk in de Pieter Zandt. beeld RD, Anton Dommerholt
Riëlle (l.) en Marisha met hun profielwerkstuk in de Pieter Zandt. beeld RD, Anton Dommerholt

Terwijl je eet, kijk je om je heen. Niemand mag weten dat je eten in huis hebt. Als iemand je betrapt, wordt al je voedsel in beslag genomen.

Dergelijke situaties kwamen in het Oekraïne van de jaren dertig van de twintigste eeuw voor, zeggen Riëlle uit IJsselmuiden en Marisha uit Staphorst. De gymnasiasten van de Pieter Zandt scholengemeenschap in Kampen maakten een profielwerkstuk over de Holodomor. Dat is de naam voor een hongersnood die Jozef Stalin, destijds leider van de Sovjet-Unie, creëerde in het Oekraïense deel van de Sovjet-Unie.

Stalin veroorzaakte de honger onder andere door voedsel in beslag te nemen. Het begon met graan. Boeren die niet genoeg produceerden, moesten hun graan afstaan. Later moesten mensen al hun voedsel inleveren. Wie niet zichtbaar leed onder de maatregelen was verdacht, vertelt Marisha. „Blijkbaar had je dan nog eten in huis.” De Sovjet-Unie verbood mensen te vluchten van het platteland, waar de honger het ergste was. Nederland erkende de Holodomor vorig jaar als volkerenmoord.

Riëlle en Marisha zien overeenkomsten tussen de honger van toen en de oorlog van nu, tussen Rusland en Oekraïne. „Stalin wilde destijds de Oekraïense identiteit laten verdwijnen”, legt Riëlle uit. „Poetin is daar ook op uit. Hij zegt dat Oekraïne bij Rusland hoort.”

De tieners hopen dat er door hun profielwerkstuk meer bekend wordt over de genocide. „Ik ben verontwaardigd dat dat nu niet zo is”, zegt Riëlle, die een Oekraïense vader heeft. „Aan bijna iedereen die ik spreek, moet ik uitleggen wat de Holodomor is, terwijl er wel 4 tot 10 miljoen doden door zijn gevallen.”

Riëlle en Marisha kregen voor hun werkstuk een 9,6. „We hadden daarop niet durven rekenen”, zegt Marisha. „We zijn er erg blij mee.”

Dit is het tweede deel in een serie interviews over profielwerkstukken.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer