Kerk & religiegeloof en jongeren

HGJB: Jongere waardeert kerkdienst met 6,7

Veel jongeren zijn „positiever over de kerkdienst dan vaak wordt gedacht”. Zij waarderen de eredienst als geheel gemiddeld met een 6,7.

Redactie kerk
1 March 2024 20:43Gewijzigd op 1 March 2024 20:54
Bezoekers van een conferentie van de HGJB in 2019. beeld Huisman Media
Bezoekers van een conferentie van de HGJB in 2019. beeld Huisman Media

Dat concludeert de jongerenorganisatie HGJB, die binnen de Protestantse Kerk in Nederland (PKN) staat in de hervormd-gereformeerde traditie, op basis van een onderzoek in vier gemeenten uit haar achterland. Voor dit onderzoek, waarvan de HGJB de resultaten vrijdag naar buiten bracht, sprak zij met 5 predikanten en 23 jongeren in de leeftijd van 15 tot 22 jaar.

De jongeren die eraan meededen, gaan doorgaans trouw naar de kerk, aldus de HGJB. De mate waarin zij de kerkdienst waarderen „als iets van en voor jou” scoort een 6,4. Gegeven het feit dat het gaat om „de meer gemotiveerde jongeren”, vindt de HGJB dat „niet hoog”.

De jongeren waarderen het votum en de zegen met een 7,6. De preek krijgt van hen gemiddeld een 7. Predikanten denken dat jongeren hun preken hoger waarderen: een 7,4. „Jongeren waarderen een Bijbelse en inhoudsvolle preek”, concludeert de HGJB. „Ze klagen erover dat de preek soms té cognitief wordt ingestoken. Belangrijker vinden ze dat de preek ingaat op vragen die in het gewone leven spelen.” Voorbeelden die gebruikt worden, staan „soms ver van hun leefwereld vandaan”.

De gemeentezang is het onderdeel van de liturgie dat jongeren het laagst waarderen. De gekozen liederen krijgen een 6,3 en de muzikale begeleiding een 6,5. In de gesprekken gaven de ondervraagden aan dat ze het zingen belangrijk vinden „omdat er gevoel bij komt” en „omdat je het met elkaar doet”. Meermalen komt terug dat ze psalmen als „onbegrijpelijk” ervaren, en „doorgaans houden ze niet van orgelmuziek”.

De HGJB noemt het „raadzaam” om over deze uitkomsten het gesprek met jongeren aan te gaan. „Misschien kan daardoor meer begrip voor de huidige zangcultuur gecreëerd worden. Tegelijkertijd mag de vraag gesteld worden wat er principieel op tegen is om (een beperkt aantal) anderen liederen te zingen.”

In april gaat de HGJB tijdens drie regionale lunchbijeenkomsten met predikanten in gesprek over de uitkomsten van het onderzoek. De jeugdorganisatie geeft aan dat het onderzoek voor kerkenraden geen reden is om „gerustgesteld achterover te leunen”. „Dat gemotiveerde jongeren slechts een 6,4 geven aan de stelling dat de kerkdienst „iets van en voor hen” is, moet te denken geven. De kans is groot dat die waardering bij veel van hun leeftijdgenoten richting een onvoldoende gaat.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer