HGJB: Meer aandacht nodig voor leren in de gemeente
De Hervormd-Gereformeerde Jeugdbond (HGJB) gaat op zoek naar „nieuwe mogelijkheden om met kinderen, tieners en jongeren in de kerk het Evangelie te delen”. Daarbij richt hij zich onder meer op de terreinen ”leren in de gemeente” en ”digitale samenleving”.
Dat blijkt uit het beleidsplan voor de periode 2023-2026 dat de HGJB recent uitbracht onder de titel ”Hoopvol voorsorteren”. De bond benoemt daarin zes aandachtsgebieden die prioriteit verdienen.
De HGJB signaleert dat „in veel gemeenten” de plaats van de catechese verandert. „Voor veel ouders wordt het bijvoorbeeld minder vanzelfsprekend om hun kinderen naar de catechese te sturen. In een aantal gemeenten is daarnaast een tendens om clubwerk en catechese samen te voegen. Vraag die daarbij gesteld kan worden, is in hoeverre het ”leren” nog uit de verf komt. Kortom, het komt erop aan dat we als HGJB het belang van leren in de gemeente duidelijker voor het voetlicht brengen.”
Het beleidsplan signaleert ook „dat het in de catechese en het jeugdwerk steeds meer moeite kost om recht te doen aan de diversiteit onder de kinderen en jongeren. Er zijn bijvoorbeeld verschillen in beginsituatie, in motivatie en in leerstijlen. Bovendien verandert ook in het algemeen de manier waarop jongeren leren.” Daarom zou meer aandacht voor „de instructie van catecheten, mentoren en leidinggevenden” nodig kunnen zijn.
Spanningsboog
In het hoofdstuk over de digitale samenleving geeft de HGJB aan dat hij bezig is met „een digitaliseringsslag als het gaat om onze methodes”. De organisatie wil onderzoeken welke andere mogelijkheden digitalisering voor haar werk heeft. „Misschien kunnen we denken aan een digitale Bijbelleesmethode of aan een digitale leesomgeving.”
De HGBJ staat ook stil bij de „bedreigingen” van een voortgaande digitalisering. „Het feit dat tieners en jongeren voortdurend op hun telefoon ‘zitten’, heeft gevaren en nadelen. Zowel hun spanningsboog als hun sociale vaardigheden worden bijvoorbeeld kleiner. Verder kan er een overload aan allerlei informatie op hen afkomen.” De jeugdbond vraagt zich daarom ook af waar hij afstand moet nemen van de digitale mogelijkheden of een „positief alternatief” moet proberen te bieden.
Belang Bijbellezen
De overige aandachtsgebieden in het beleidsplan voor de komende jaren zijn ”geloofsopvoeding”, ”verbinding met jongeren”, ”Bijbellezen” en ”jongeren en de eredienst”. Volgens de jongerenorganisatie spelen op al deze terreinen vragen waarop „nieuwe antwoorden” nodig zijn.
Zo is er onder meer een „hernieuwde aandacht nodig voor het belang van Bijbellezen”. „De gewoonte van het Bijbellezen is iets wat geleerd moet worden. We willen daartoe een nieuw impuls geven aan toerusting van jongeren, maar ook van jeugdleiders en ouders van jonge kinderen. We hopen dat daardoor een sterkere generatie van Bijbelluisteraars ontstaat.”