Met het onderzoek naar persoonlijk Bijbellezen onder mbo-jongeren vraagt het Hoornbeeck College aandacht voor een uiterst belangwekkend thema. De Bijbel immers zou, als het onfeilbare Woord van God, ook bij deze groep zeggingskracht en betekenis moeten hebben.
Een van de opvallende uitkomsten van het onderzoek onder een kleine 2000 reformatorische mbo-studenten is dat ruim 40 procent van hen zegt elke dag persoonlijk uit de Bijbel te lezen. Ongeveer een op de vijf doet dat bijna elke dag. Dat is dus een grote groep jongeren die de Bijbel in het dagelijks leven open doet en er zelf in leest.
Een ruime meerderheid geeft verder aan de Bijbel belangrijk of zeer belangrijk te vinden. Ook blijkt dat, naarmate studenten ouder worden, Gods Woord een grotere plaats in hun leven inneemt. Bij alle zorgelijke ontwikkelingen –van secularisatie, vervlakking en kerkverlating ook onder jongeren– zijn dat hoopvolle signalen.
Daar staat tegenover dat er een groep studenten is die de Bijbel veel minder vaak leest; 12 procent zegt dat zelfs helemaal niet te doen. Dat is ingrijpend. Jonge mensen, afkomstig uit reformatorische gezinnen, studerend aan een reformatorische mbo-school, dooplid van een reformatorische kerk; maar de stem van God klinkt vanuit het persoonlijk Bijbellezen niet of nauwelijks nog tot hen.
Dit zijn jongeren die straks op een plek in de maatschappij komen of nu al stage lopen in bedrijven, onderwijs- en zorginstellingen, maar die verzuimen te putten uit de Bron van leven, de Bijbel. Wat zegt het over de reformatorische zuil, dat zo’n grote groep jongeren zich daarin kan bewegen, terwijl hun Bijbeltje veelal dicht blijft? Een van de onderzoekers wijst erop dat jongeren geen idee hebben dat God daadwerkelijk tot hen spreekt als ze de Bijbel opendoen.
Voor jonge mensen zijn ouders en opvoeders belangrijke identificatiefiguren. Hoe vaak treffen ze die aan, gebogen over de tafel, bezig met persoonlijk Bijbelonderzoek? Als kinderen hun ouders niet uit de Bijbel zien lezen, laten ze die zelf ook dicht. Anders gezegd: als het Woord van God geen zichtbare plaats en concrete betekenis heeft in het leven van ouders, als andere, áárdse zaken wel alle aandacht krijgen, maar de Bijbel slechts een handjevol minuten per dag op tafel komt, raken kinderen onmogelijk vertrouwd met de praktijk van het Bijbellezen en ontgaat hen de grote betekenis ervan.
Om te kunnen wortelen in het christelijk geloof, om tot de persoonlijke kennis van God te komen, is Bijbellezen onmisbaar. Bovendien heeft de Bijbel zeggingskracht over alle terreinen van het leven. Ja, de Bijbel is voor jongeren moeilijk. Ze worstelen met de verstaanbaarheid ervan. Maar los van de vraag of ze alles wat ze lezen wel begrijpen, moet elke ouder, opvoeder, docent of ambtsdrager erop gericht zijn dát de Bijbel opengaat. Dat begint met het voorleven van een dagelijkse, nauwe, biddende omgang mét de Bijbel.