Het minder vaak bezorgen van post moet kunnen
Het was de mededeling die ooit wel moest komen. Bij de presentatie van de jaarcijfers maakte PostNL maandag duidelijk dat het uit allerlei oogpunten bezien noodzakelijk is om minder vaak post te gaan bezorgen.
Dat heeft te maken met krapte op de arbeidsmarkt, maar ook met het feit dat er steeds minder brieven en kaarten worden verstuurd. Om minder vaak post te bezorgen, is wel een wijziging van de postwet nodig, omdat post er nu wettelijk maar één dag over mag doen. Het verzoek van PostNL is, in een tijdperk waarin communicatie grotendeels digitaal verloopt, zeker niet onredelijk.
PostNL pleit al jaren voor een verandering van de postwet, omdat het bedrijf niet kan voldoen aan de huidige verplichting. De cijfers laten ook geen twijfel bestaan aan de noodzaak van ingrijpen. Zo wordt er nu zo’n 70 procent minder post verstuurd dan twintig jaar geleden. En de komende jaren zal, volgens PostNL, dat volume nog verder afnemen. Het bedrijf stelt nu voor om de postwet zo te wijzigen dat de nieuwe verplichting wordt dat post binnen twee dagen en later zelfs binnen drie dagen bezorgd wordt. Rouwpost zal wel sneller bezorgd worden, omdat er niet te veel tijd mag zitten tussen de aankondiging van een overlijden en de dag van de uitvaart.
Het grote voordeel van het veranderen van de verplichting zou voor PostNL zijn dat postbodes niet meer vijf dagen per week iedere straat moeten ‘lopen’. Ze kunnen dan namelijk op de ene dag de post in de ene wijk bezorgen en op de andere dag in een andere wijk. Dit zou het bedrijf lucht geven in een tijd van grote personeelstekorten.
Jongeren zullen geen seconde wakker liggen van een beperking van het aantal dagen waarop er post bezorgd wordt. En wie een verjaardagskaart op tijd wil laten bezorgen, moet die kaart alleen wat eerder op de bus doen om hem toch op tijd bezorgd te krijgen. Ook geen onoverkomelijk probleem.
Het ministerie van Economische Zaken toont, bij monde van minister Adriaansens, wel begrip voor het verzoek van PostNL. Maar het wijzigen van de postwet zal volgens de minister door een nieuw kabinet moet worden gedaan. De Tweede Kamer heeft de behandeling van deze wet namelijk controversieel verklaard en dus kan een demissionair kabinet deze klus niet oppakken.
Belangrijk is dat er, voor er een eventuele wijziging wordt doorgevoerd, onderzoek gedaan wordt naar wat deze verandering betekent voor ouderen en mensen die niet al te handig zijn met computer en mobiele telefoon of zelfs niet in het bezit zijn van zulke apparaten. Hoewel niet helemaal voorkomen kan worden dat deze groep last krijgt van het minder frequent bezorgen van de post, mag dat in geen geval leiden tot een (groter) sociaal isolement. Dat vraagt creativiteit, ook van overheden en instellingen als ziekenhuizen, die per post afspraken bevestigen, zodat patiënten op tijd informatie krijgen over het tijdstip van hun consult of ingreep.