Ik denk er over na om aandelen te kopen bij een interessant bedrijf buiten de eurozone. Verschillende mensen wijzen mij er echter op dat hier risico’s aan vast zitten. Waar moet ik rekening mee houden?
Wie koopt of verkoopt buiten de eurozone, doet dat in andere valuta. De koers van deze valuta schommelt. Beleggen buiten het eurogebied brengt daarom een aanzienlijk risico met zich mee: het valutarisico of wisselkoersrisico. Het valutarisico kan grote invloed hebben op het rendement van je investeringen. Het is belangrijk om dit goed te begrijpen voordat je de stap zet naar internationale markten.
Stel: je gaat aandelen kopen in een Brits bedrijf, omdat je enthousiast bent over de potentiële groei en winst. Maar na verloop van tijd wordt de Britse pond ten opzichte van de euro zwakker door de brexit bijvoorbeeld. Dit heeft directe gevolgen voor de waarde van je investeringen in het Verenigd Koninkrijk, zelfs als de aandelenkoers in Britse ponden stijgt. In een worstcasescenario, waarin zowel de Britse pond als de aandelenkoers daalt, kun je dubbel verlies lijden.
Met beleggen in een andere valuta dan de euro plaats je een hefboom op je investering. Er zijn vier mogelijke scenario’s die zich kunnen voordoen: winst op zowel de investering als op de valuta, winst op de investering maar verlies op de valuta, verlies op de investering maar winst op de valuta, en ten slotte verlies op zowel de investering als de valuta. Dit maakt de belegging een dubbele gok, waarbij de uitkomst zowel aanzienlijke winst als verlies kan betekenen.
Om het valutarisico te beperken, kun je verschillende strategieën toepassen. Je kunt bijvoorbeeld hedginginstrumenten gebruiken, zoals valutatermijncontracten of valutaswaps. Dit zijn een soort verzekeringen: je betaalt een premie en iemand anders is bereid het koersrisico te lopen. Uiteraard gaat dit wel ten koste van je rendement. Voor een particulier is het lastig om toegang te hebben tot zulke instrumenten en het vereist een behoorlijke kennis om dit soort producten te begrijpen en toe te passen.
De wisselkoersen veranderen voortdurend. Dit komt door het monetaire beleid in een land, de inflatie en de economische en politieke omstandigheden. Investeren in een ander valutagebied vereist niet alleen kennis van deze omstandigheden, maar ook een goede visie op de onderliggende valuta. Zoals een belegger ooit zei: „Voor wie zijn winst ver zoekt, is zijn verlies dichtbij.”
Als je niet over uitgebreide kennis van de lokale markt beschikt en een verkeerde visie hebt op de onderliggende valuta, is het verstandiger om te investeren in een goed gespreid wereldwijd aandelenfonds. Via zo’n fonds beleggen ze in veel landen waardoor het valutarisico gespreid is en verminderd.
Kortom: hoewel beleggen buiten het eurogebied aantrekkelijke kansen kan bieden, is het van cruciaal belang om het wisselkoersrisico te begrijpen en te beheren om mogelijke verliezen te beperken. Verder is de keuze binnen het eurogebied al zo enorm groot, dat het niet veel toevoegt om als particulier zelfstandig dit soort risico’s te lopen.
De auteur is Master of Financial Planning.