Economie

Van beleggers tot voorlichters: drie jonge ondernemers delen hun kennis

Een paar jaar geleden begonnen ze zelf met beleggen, nu geven drie jonge ondernemers hierover voorlichting op scholen en spreken ze op grote evenementen. Denk vooral goed na, is hun devies.

16 May 2023 15:17Gewijzigd op 5 June 2023 15:12
Joël Blokland, Wilmer van der Burgh en Sjoerd Wilschut (v.l.n.r.). beeld RD, Anton Dommerholt
Joël Blokland, Wilmer van der Burgh en Sjoerd Wilschut (v.l.n.r.). beeld RD, Anton Dommerholt

Ontspannen zitten de drie vrienden Wilmer van der Burgh, Sjoerd Wilschut en Joël Blokland (allen 22) aan de besprekingstafel in hun kantoortje in Dordrecht. Geurkaarsen op tafel en een dartbord aan de muur dragen bij aan de informele sfeer. Dat is ook precies wat de jeugdige ondernemers willen. „Klanten moeten zich hier op hun gemak voelen”, zegt Van der Burgh. „Dat levert de beste gesprekken op. Als een klant dat leuk vindt, gooien we ondertussen wat pijltjes in het dartbord.”

Tijdens hun studie bedrijfskunde aan Avans Hogeschool in Breda beginnen de drie vrienden met beleggen. Steeds meer studiegenoten die hier ook aan willen beginnen, vragen hen om advies. „We merkten dat mensen op zoek waren naar betrouwbare informatie”, vertelt Blokland. „Ook op verjaardagen kregen we hier vragen over.”

Ze besluiten om een eigen voorlichtingsbedrijfje te starten. In 2020 beginnen de drie vrienden met het uitdenken van hun plannen en besluiten ze zich verder te verdiepen in de wereld van het beleggen. Twee jaar later schrijven ze hun bedrijf in bij de Kamer van Koophandel en gaan ze van start. Inmiddels heeft hun bedrijfje, BWB Beleggen, meer dan honderd klanten van informatie voorzien.

Belangen

Als een klant langskomt voor een gesprek, wil Van der Burgh eerst weten wat zijn beleggingsdoel is. „Denk bijvoorbeeld aan een 
zzp’er die geld wil sparen voor zijn pensioen. Wij geven dan de informatie die hij nodig heeft om slimme beleggingskeuzes te maken.”

Dat is ook precies wat het trio doet: informatie verstrekken. Beleggingsadvies geven de ondernemers niet; daar zijn speciale diploma’s voor nodig. „Ik benadruk daarom altijd dat we geen financieel advies geven”, stelt Van der Burgh. „Wat we wel doen: nauwgezet volgen wat experts zeggen. Die informatie delen we met onze klanten. Wij zullen ze er dus nooit toe aanzetten om iets te kopen.”

Maar waarom zou je als startende belegger niet gewoon naar een beleggingsadviseur stappen? „Wij geven betrouwbare en objectieve informatie”, legt Wilschut uit. „Veel adviseurs werken bij een financiële dienstverlener. Zij hebben er een belang bij als je in bepaalde aandelen investeert. Bij ons spelen die belangen niet. Wij informeren mensen dusdanig dat ze zélf keuzes kunnen maken. Daarbij zijn klanten bij ons goedkoper uit.”

Gastlessen

Van der Burgh spreekt namens het bedrijf op grote evenementen als de BeleggersFair en BeursInside in Amsterdam en geeft gastlessen op scholen. Zo heeft hij voorlichting gegeven op de Marnix in Dordrecht –waar hij zelf zijn middelbareschooltijd heeft doorgebracht– en de Guido de Brès in Rotterdam, twee locaties van de reformatorische scholengemeenschap Wartburg College. Toen hij de tieners vroeg wie geld heeft geïnvesteerd in crypto’s, stak de helft de vinger in de lucht.

„Jongeren zijn hier dus al vroeg mee bezig”, stelt Van der Burgh. „Vaak denken ze dat je snel rijk kunt worden met crypto’s. Ik leg ze dan uit dat je niet alles moet geloven wat op social media voorbijkomt en hoe je wel verstandig met je geld kunt omgaan. Toen ik zelf met beleggen begon, ben ik geld verloren. Voor die fouten wil ik ze waarschuwen.”

In video’s op Instagram en YouTube licht Blokland iedere week het beleggingsnieuws toe. „Maandelijks kijken tienduizenden mensen naar onze video’s”, weet hij. „In 2022 hebben we via onze socialmediakanalen en de website zo’n 2,5 miljoen mensen bereikt.”

Taboe

De vrienden merken dat met name onder reformatorische christenen een taboe rust op beleggen. „Geld wordt nog altijd gezien als de wortel van alle kwaad”, stelt Wilschut. „Terwijl de interesse voor beleggen bij deze mensen hoog is. Ze werken hard, sparen veel en willen verstandig met hun geld omgaan.”

Beleggen kan een verantwoorde manier zijn om te voorkomen dat je vermogen verdampt, legt hij uit. „De inflatie is hoog en de spaarrente blijft laag. Een kwart van onze klanten is niet eens uit op rendement, maar wil er alleen maar voor zorgen dat hun geld ongeveer hetzelfde waard blijft.”

Dat wil echter niet zeggen dat het in alle gevallen verstandig is om te beleggen. „Als je moeite hebt met het betalen van de rekeningen of andere alledaagse dingen niet meer kunt kopen, moet je dat niet doen”, stelt Wilschut. „Het is sowieso verstandig om naast beleggen ook altijd een gedeelte te sparen.”

Een beginnend belegger moet net zo bedachtzaam te werk gaan als bij de aanschaf van een nieuwe wasmachine, vindt Van der Burgh. „Je vergelijkt eerst uitvoerig meerdere modellen voordat je een keuze maakt. Bij beleggen daarentegen schromen mensen er vaak niet voor om meteen honderden euro’s te investeren. Dat pakt vaak nadelig uit. Met onze voorlichting willen we mensen goed laten nadenken voordat ze hiermee beginnen.”

Meer over
Jongeren

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer