ING voelt de gedaalde rente in zijn resultaten. De rente-inkomsten van de bank lieten afgelopen kwartaal een stevige daling zien. Ook heeft de bank meer geld opzijgezet voor leningen die mogelijk nooit meer worden terugbetaald. De kwartaalwinst kwam door dit alles lager uit.
De rente-inkomsten van de bank daalden met ruim 8 procent ten opzichte van een jaar eerder tot 3,7 miljard euro. ING zag zijn totale inkomsten wel licht oplopen. Zo haalde de bank meer geld binnen met provisies en commissies. Dat zijn bijvoorbeeld kosten die de bank in rekening brengt voor het aanbieden van een product of dienst, zoals het openen van een rekening, het opnemen van geld of het overmaken van geld.
Verder voegde ING 336 miljoen euro toe aan de stroppenpot. In dezelfde periode vorig jaar bedroegen de kredietvoorzieningen nog 183 miljoen euro. Onder de streep ging met een resultaat van bijna 1,9 miljard euro ruim 5 procent minder winst in de boeken.
Na de forse winsten van afgelopen jaar neemt de winstgevendheid in de bankensector de komende tijd af, voorspelde De Nederlandsche Bank (DNB) onlangs al. Volgens de toezichthouder zijn de Nederlandse banken wel gezond. Consumenten moeten er echter niet automatisch van uitgaan dat hun bank de spaarrente op het huidige niveau handhaaft, nu de rente van de Europese Centrale Bank (ECB) begint te dalen. Dit kan betekenen dat de spaarrentes bij banken ook geleidelijk afnemen.
ING wil zelf niets over toekomstige spaarrentes zeggen. Topman Steven van Rijswijk vindt dat ING ondanks de veranderde rente-omgeving toch weer sterke resultaten heeft neergezet. Hij wijst erop dat de bank zijn klantenbestand verder heeft uitgebreid en dat de krediet- en spaarvolumes zijn toegenomen. Vooral in Duitsland, Turkije en Roemenië ging het goed met de klantenaanwas.
Tegelijkertijd drukt de zwakkere economische groei maar beperkt op de cijfers van de bank. ING schrikt bijvoorbeeld niet van de mate waarin de kredietvoorzieningen zijn opgelopen. De bank ziet in Nederland ook niet meer bedrijven dan anders instromen bij de afdeling bijzonder beheer, voor probleemgevallen.
Van Rijswijk heeft de indruk dat de bank op de goede weg is en ziet daarom ook weer ruimte om geld naar de aandeelhouders te laten stromen. De bank gaat voor maximaal 2 miljard euro aan eigen aandelen inkopen en keert een contant dividend uit van een half miljard euro.