Cultuur & boeken
Pieter Koolwijk schrijft Kinderboekenweekgeschenk; Noëlle Smit maakt prentenboek

Pieter Koolwijk is auteur van het Kinderboekenweekgeschenk van dit jaar. Noëlle Smit maakt het Prentenboek van de Kinderboekenweek. Dat maakte boekenkoepel CPNB maandag bekend. De zeventigste editie van de Kinderboekenweek heeft plaats van 2 tot en met 13 oktober.

Redactie boeken
Pieter Koolwijk. beeld Wikipedia, Evelien Drenthen
Pieter Koolwijk. beeld Wikipedia, Evelien Drenthen

De schrijver van het christelijke kinderboekenweekgeschenk en het christelijke prentenboek zijn nog niet bekendgemaakt. Wel liet de organisator BCB in november weten dat de christelijke kinderboekenweek een andere opzet krijgt, die nauwer aansluit bij de [algemene Kinderboekenweek](https://www.rd.nl/artikel/1042082-actieboeken-christelijke-kinderboekenweek-verdwijnen-vanaf-2024-gratis-geschenk

).

Het thema van de campagne is dit jaar Lekker eigenwijs! Daarmee staan eigenzinnige personages in het zonnetje. In de woorden van de CPNB: „Kinderboeken zitten vol met sterke personages die ons laten zien hoe leuk het is om lekker te doen wat jij wilt. Van de brutale versjes van Annie M.G. Schmidt tot boeken vol eigenwijze figuren die het op hun eigen manier doen. Van Matilda tot Mees Kees en van de NEEhoorn tot de dappere ridster.”

Deze Kinderboekenweek draait het om „dingen net iets anders dan anders doen”, stelt de organisator. Daarom is er dit jaar geen dichter gevraagd voor het Kinderboekenweekgedicht, maar komt er een dichtwedstrijd voor kinderen. Alle kinderen in Nederland tussen de 6 en 12 jaar maken kans om dé dichter van de Kinderboekenweek 2024 te worden. Tot 28 april kunnen kinderen hun gedicht, dat past bij het thema Lekker eigenwijs!, insturen via de website van de Kinderboekenweek. De winnaar wordt bekendgemaakt tijdens de opening van de Kinderboekenweek op woensdag 2 oktober.

auteurs.jpg.pSe69t3dMUN1rbtjQA0A.VTy4TXzBoU.jpg
beeld Pieter Koolwijk en Noëlle Smit. Els Zweerink

Kinderboekenschrijver Pieter Koolwijk is onder meer geliefd door zijn boeken over Vlo en Stiekel en zijn ”Gozert”, dat in 2021 de Gouden Griffel won. Zijn boeken gaan doorgaans over bijzondere kinderen met een grote fantasie.

Noëlle Smit werd in 2011 bekend door haar Prentenboek van het Jaar ”Fiet wil rennen”. Ook illustreert ze regelmatig werk van Annie M.G. Schmidt.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer