Kerk & religie
Kerkgebouw Goede Rede Almere gemeentelijk monument

Het kerkgebouw Goede Rede met bijbehorende kerktoren in Almere Haven wordt aangewezen als gemeentelijk monument, meldt de gemeente Almere. De Goede Rede is het vierde gemeentelijke monument in Almere.

Jan van Reenen
Kerkgebouw Goede Rede in Almere Haven. beeld Google
Kerkgebouw Goede Rede in Almere Haven. beeld Google

Het gebouw, dat in 1979 werd opgeleverd, is een van de iconen uit de pionierstijd van Almere, waar zich de eerste inwoners in 1976 vestigden. Almeerders waarderen het gebouw vanwege de herinneringen die het herbergt van het prille begin en de pioniersgeschiedenis van de stad.

Sinds 2005, toen de kerk werd verbouwd, heeft het gebouw naast een kerkelijke betekenis ook een culturele functie gekregen.

In 1975 werd de interkerkelijke commissie Platform Almere opgericht door de bisschop van Haarlem en de synodes van de Gereformeerde Kerken en de Nederlandse Hervormde Kerk. Het platform wenste een kerk met een bescheiden en eenvoudig exterieur, zonder toren. De Rijksdienst voor de IJsselmeerpolders wilde echter het tegenovergestelde. Het gebouw moest herkenbaar zijn als kerk, op een traditioneel centrale plaats als oriënterend element in de stad. Het kerkgebouw heeft een toren gekregen. De 35 meter hoge toren met carillon staat los van het kerkgebouw.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer