Regenval leidt tot vertraging bietenoogst
De vele regen van de laatste tijd maakt het voor boeren moeilijk om de resterende aardappelen en suikerbieten van het land te halen.
Veel percelen staan nu volledig blank, zegt een woordvoerder van de zuidelijke brancheorganistie ZLTO. „Terwijl we al een kletsnat najaar achter de rug hebben.” Rooimachines kunnen soms het land niet op.
Harm de Boer, adviseur akkerbouw in Midden-Drenthe, Zuidoost Friesland en de Giethoornse polder spreekt van de „slechtste omstandigheden om te oogsten in de laatste 25 jaar”. Hij schat dat zo’n 5 procent van de aardappelen en 20 procent van de suikerbieten nog in de grond zitten. De kosten om te oogsten zijn bovendien hoger. „Het materiaal heeft te lijden onder deze omstandigheden en de werkzaamheden duren veel langer.”
Ook Gerlof Tempelman, manager Agro Nederland van aardappelzetmeelconcern Avebe, maakt zich zorgen. „De aardappelen hadden nu allemaal al lang gerooid moet zijn.”
Ruthger Steenbeek, specialist akkerbouw bij accountantskantoor Countus, verwacht dat veel boeren in de knel zullen komen. Veel zal afhangen van de bereidheid van banken om bij te springen, zegt hij. Want ook volgend jaar zullen de gevolgen zich nog doen voelen. „Veel gewassen zijn met veel geweld uit de grond gehaald. Grote vraag is wat er van die grond nog over is.”
Land- en Tuinbouworganisatie Nederland (LTO) wil dat boeren voortaan een regeling kunnen treffen met de Belastingdienst om zich in te dekken tegen extreme weersomstandigheden. De gevolgen van de klimaatverandering worden voor veel agrarische ondernemers steeds ingrijpender en de huidige verzekeringen zijn niet afdoende, stelt LTO-bestuurder Hendrik Jan ten Cate, akkerbouwer in Tholen.
Strop
Ten Cate: „Er zijn boeren bij wie de helft van de aardappeloogst nog in de grond zit. Dat is een enorme strop, zeker omdat ook de kosten voor hen de afgelopen tijd erg zijn toegenomen door de hogere energieprijzen en de gestegen lonen.”
Boeren moeten daarom in goede tijden fiscaal een bedrag opzij kunnen zetten om slechte jaren te overbruggen, vindt LTO. Nu is een derde van de boeren verzekerd tegen extreme weersomstandigheden, schat Ten Cate. „Maar in de praktijk vallen schaderegelingen vaak tegen, bijvoorbeeld omdat het net niet droog genoeg was of net niet voldoende blijkt te hebben geregend.”
LTO wil dat boeren een deel van hun omzet in een goed jaar fiscaal kunnen reserveren. „Want dit soort klimaatextremen komt steeds vaker voor. De ene keer is het te droog, zoals in 2018, en nu is het veel te nat.”