Cultuur & boeken
Geactualiseerde biografie van dichter Huub Oosterhuis

In ”Huub Oosterhuis. De biografie” vertelt schrijver Marc van Dijk (1979) het levensverhaal van de bekende theoloog en dichter uit Amsterdam.

Huub Oosterhuis. beeld Sjaak Verboom
Huub Oosterhuis. beeld Sjaak Verboom

Het boek geeft een overzicht van het leven van Oosterhuis, voormalig priester in de Rooms-Katholieke Kerk (RKK), van zijn kinderjaren tot aan zijn overlijden in april 2023. De biografie is een geactualiseerde uitgave van ”De paus van Amsterdam”, dat in 2013 verscheen ter gelegenheid van de 80e verjaardag van Oosterhuis.

Uitgever Ambo|Anthos schrijft in een persbericht ter gelegenheid van het verschijnen van het boek dat Huub Oosterhuis de Bijbel las als „een politiek manifest”. Hij was van mening dat de Bijbel mensen oproept het op te nemen voor de armen en verdrukten.

Oosterhuis schreef tal van liederen die vertaald werden in meerdere talen en stichtte culturele podia als De Balie en de Rode Hoed in Amsterdam. Hij was ook actief in de SP.

Oosterhuis had goede banden met de koninklijke familie en was een persoonlijke vriend van wijlen prins Claus. Bij diens begrafenis sprak hij de overdenking uit.

De dichter-theoloog brak met de Rooms-Katholieke Kerk omdat hij zich niet meer kon vinden in veel leerstellingen van de RKK, waaronder het celibaat.

De biografie, waarvoor Van Dijk gedurende vele jaren gesprekken voerde met Oosterhuis, zijn (ex-)geliefden, kinderen, (oud-)collega’s en vrienden, is up-to-date gemaakt tot het overlijden van Oosterhuis. Het boek bevat ook een verslag van diens uitvaart.

Boekgegevens

19883592.JPG

”Huub Oosterhuis. De biografie”, Marc van Dijk; uitg. Ambos|Anthos; 432 blz.; € 24,99

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer