live
Buitenlandliveblog oorlog in israël
Netanyahu: Gijzelaars komen in groepen vrij

Volg de laatste ontwikkelingen rondom de oorlog in Israël via het liveblog.

Webredactie

Advertentie

Cryptobeurs Binance stond transacties toe met IS, Hamas en Al Qaeda
ANP/BLOOMBERG

Cryptobeurs Binance heeft transacties met organisaties als Islamitische Staat, Hamas en Al Qaeda toegestaan. Daarbij heeft het bedrijf nagelaten om melding te doen van deze verdachte transacties. Dat staat in de aanklachten die dinsdag bekend werden gemaakt.

Het zou gaan om minstens 1,1 miljoen transacties met een waarde van meer dan 898 miljoen dollar. „Binance werd deels de grootste cryptobeurs ter wereld vanwege de misdaden die het beging - nu betaalt het een van de grootste bedrijfsboetes in de geschiedenis van de Verenigde Staten”, zegt procureur-generaal Merrick Garland in een verklaring.

Die boete is ruim 4 miljard dollar. „Binance kneep een oogje toe voor wettelijke verplichtingen bij het nastreven van winst”, stelt de Amerikaanse minister van Financiën Janet Yellen in een verklaring. „Door opzettelijke fouten kon er via het platform geld naar terroristen, cybercriminelen en kindermisbruikers stromen.”
Binance heeft al ingestemd de boete te betalen, als onderdeel van een deal met het ministerie van Justitie. Daaronder valt ook het bekennen van schuld. Topman Changpeng Zhao treedt op zijn beurt af bij het bedrijf en betaalt een boete van 50 miljoen dollar. Ook hij bekent schuld, namelijk aan het overtreden van antiwitwasregels.

The Wall Street Journal meldde eerder dinsdag al dat de deal aanstaande was. Volgens de Amerikaanse krant kan Binance hierdoor in bedrijf blijven. Dat zal gebeuren onder Richard Teng, die Zhao als topman zal opvolgen. Teng was al werkzaam voor Binance.

Al Quds-brigades melden dood Israëlische gijzelaar
ANP

De Palestijnse Al Quds-brigades melden de dood van een Israëlische gijzelaar die de bewapende beweging volgens eigen zeggen eigenlijk had willen vrijlaten om humanitaire redenen. De mededeling op het sociale medium Telegram komt op het moment dat een deal ophanden is tussen de Palestijnse Hamas en Israël over de vrijlating van gijzelaars.

Volgens de Al Quds-brigades gaat het bij de gijzelaar om Hanna Katzir. Het „uitstelgedrag van de vijand” zou tot het verlies van haar leven hebben geleid. In de verklaring wijst de beweging elke verantwoordelijkheid voor haar dood af gezien „de barbaarse en waanzinnige bombardementen” van de Gazastrook.

Elon Musk wil omzet X gerelateerd aan oorlog in Gaza doneren
ANP

X-eigenaar Elon Musk wil alle inkomsten „uit advertenties en abonnementen in verband met de oorlog in Gaza” op zijn socialmediaplatform doneren aan ziekenhuizen in Israël en het Rode Kruis in Gaza. Dat meldt Musk in een bericht op X. Om wat voor bedragen het gaat, is niet bekend.

Een X-gebruiker stelt de vraag hoe Musk zeker weet dat het geld niet in handen komt van Hamas. Musk reageert dat „bijgehouden zal worden hoe het geld wordt besteed, en dat dit via het Rode Kruis/Halve Maan gaat”. Maar hij zegt ook dat „betere ideeën welkom zijn”.

De aankondiging komt op een moment dat verschillende grote adverteerders zijn vertrokken bij X, waaronder Apple, IBM en Disney. Dat gebeurde na het publiceren van screenshots door onderzoeksgroep Media Matters over antisemitisme op X. Op die afbeeldingen waren advertenties te zien onder berichten waarin ideeën van Adolf Hitler en het Derde Rijk werden opgehemeld.

X heeft Media Matters maandag aangeklaagd wegens „een kwaadwillige aanval op het bedrijf”. Musk had de rechtszaak afgelopen weekend al aangekondigd. In de aanklacht tegen Media Matters stelt X dat het om bewerkte beelden ging die geen reële weergave waren van wat gebruikers op het platform te zien kregen.

Deal tussen Israël en Hamas: gijzelaars komen in groepen vrij
ANP/RTR

Hamas en Israël, die sinds 7 oktober in oorlog zijn, lijken akkoord over de vrijlating van gijzelaars in ruil voor Palestijnse gevangenen. De gijzelaars komen in groepen vrij, meldt de Israëlische premier Benjamin Netanyahu. Hij sprak over een moeilijk besluit van de Israëlische regering, maar noemde het wel de juiste beslissing. Hij sprak kort voordat de regering de knoop moest doorhakken.

In totaal zouden vijftig gijzelaars vrijkomen tijdens een meerdaags, mogelijk vierdaags bestand. Het zou al donderdag kunnen ingaan, melden Israëlische media. Voor elke tien ontvoerde personen die Hamas extra vrijlaat, komt er een dag langer een wapenstilstand. Onderdeel van de overeenkomst met Hamas is verder dat het Rode Kruis gijzelaars in de Gazastrook mag bezoeken die nog niet vrijkomen. Het Rode Kruis kan de gegijzelden ook medicijnen verstrekken.

Hamas had al laten weten te wachten op het besluit van Israël, omdat de beweging zelf zou hebben ingestemd met de afspraken. Volgens een Hamaskopstuk zal Qatar, dat bemiddelde tussen de oorlogspartijen, nu snel de wapenstilstand bekendmaken.

Israël zegt stad Jabalia in noorden Gaza omsingeld te hebben
ANP/RTR

De Israëlische krijgsmacht zegt de stad Jabalia omsingeld te hebben. De stad ligt in het noorden van de Gazastrook, nog ten noorden van Gaza-Stad en huisvest het grootste vluchtelingenkamp van het belegerde gebied.

Scherm­afbeelding 2023-11-21 om 20.05.11.png
De stad Jabalia ligt ten noorden van Gaza-Stad. beeld Google Maps

Israël heeft Jabalia de afgelopen weken veel gebombardeerd, omdat leiders van Hamas zich daar zouden schuilhouden. Israëlische troepen zijn de afgelopen weken de Gazastrook ingetrokken en zeggen van gebied naar gebied te gaan om Hamas te verdrijven en om de infrastructuur van de militante Palestijnse beweging te vernietigen. Onder Jabalia zouden bijvoorbeeld tunnels van Hamas zijn. In de stad staat ook het Indonesische ziekenhuis dat maandag beschoten werd, omdat het volgens de Israëliërs op tunnels gebouwd is.

Voor de oorlog uitbrak, woonden in de stad Jabalia ongeveer 170.000 mensen en in het vluchtelingenkamp meer dan 100.000 mensen. Sindsdien zijn honderdduizenden mensen in het noorden van Gaza op de vlucht geslagen. Israël heeft eerder gevechtspauzes gehouden bij Jabalia om mensen de kans te geven te vertrekken.

Artsen zonder Grenzen: drie artsen gedood bij aanval op Al Awdaziekenhuis in Gaza
ANP

Bij een aanval op het Al Awdaziekenhuis in het noorden van de Gazastrook zijn volgens Artsen zonder Grenzen (AzG) drie artsen gedood. Twee van hen werkten voor AzG, de derde werkte nauw met die hulporganisatie samen. AzG zegt geschokt te zijn door de moord.

De artsen zouden op de derde en vierde verdieping van het ziekenhuis zijn geweest toen het gebouw geraakt werd. Ook ander medisch personeel raakte gewond.

Volgens AzG is het Al Awda een van de laatste functionerende ziekenhuizen in Noord-Gaza. De hulporganisatie zou met zowel de Israëlische krijgsmacht als met Hamas in contact staan om informatie te delen over het personeel dat daar nog aanwezig was en is kwaad dat het ziekenhuis toch een doelwit is geworden. AzG veroordeelt de aanval en roept op tot de bescherming van het ziekenhuis, patiënten en personeel. Er zouden nog ruim tweehonderd patiënten aanwezig zijn in het Al Awda.

De afgelopen weken zijn meerdere ziekenhuizen beschoten door Israëlische troepen en AzG spreekt van „systematische” schendingen van het internationaal humanitair recht.

Demonstratie voor situatie in Gaza op Den Haag Centraal
ANP

Een paar honderd pro-Palestijnse demonstranten zijn aan het begin van de avond voor een protest samengekomen op station Den Haag Centraal. Ze houden een zogenoemde sit-in om aandacht te vragen voor de situatie in Gaza.
De demonstranten roepen onder meer „free free Palestine” en de omstreden zin „from the river to the sea, Palestine will be free”. Daar wordt bij geklapt. In de buurt is een tiental agenten aanwezig.

„Wij eisen dat de Nederlandse overheid oproept tot een onmiddellijk einde van de bezetting van Palestina en dat Nederland stopt met het leveren van wapens aan Israël”, laat Dagmar, een van de initiatiefnemers, weten. „Er moet zo snel mogelijk een staakt-het-vuren en onvoorwaardelijke humanitaire hulp komen voor de bevolking in Gaza.”

Ingewijden VS: Hamas wil 50 gijzelaars ruilen voor 150 gevangenen
ANP/RTR/DPA

Volgens een Amerikaanse regeringsbron zullen bij de aanstaande deal tussen Israël en Hamas vijftig gijzelaars worden vrijgelaten in ruil voor 150 Palestijnse gevangenen. Beide partijen zouden vier of vijf dagen de wapens neerleggen om de ruil mogelijk te maken.

Een akkoord zou dichtbij zijn, klinkt het steeds luider in Israël en internationaal. De Amerikaanse president Joe Biden zegt dat de onderhandelaars er bijna uit zijn, maar dat het nog niet definitief is. Volgens de Amerikaanse functionaris zullen vooral vrouwen en kinderen door Hamas worden vrijgelaten.
De Israëlische premier Benjamin Netanyahu spreekt dinsdagavond met leden van zijn oorlogskabinet en zijn regering tijdens ingelaste bijeenkomsten.

Mogelijk bespreken ze daar de deal over de vrijlating van de gijzelaars. De uiterst rechtse minister van Veiligheid Itamar Ben-Gvir heeft zich al uitgesproken tegen een overeenkomst, omdat hij geen leden van Hamas wil vrijlaten.

Hamas: dodental Gazastrook stijgt boven de 14.000
ANP/AFP

De Palestijnse beweging Hamas in de Gazastrook meldt dat het aantal doden door de Israëlische bombardementen op de dichtbevolkte kuststrook sinds het begin van de oorlog op 7 oktober inmiddels boven de 14.000 is gestegen. Het is onduidelijk of Hamas ook omgekomen strijders meetelt. Ongeveer 33.000 personen raakten gewond.

Onder meer door afgesloten of gebrekkige communicatiemiddelen kan vaak niet worden vastgesteld hoeveel mensen het slachtoffer zijn geworden van inslagen van bommen of raketten. Ook het bergen of ophalen van slachtoffers is steeds moeilijker geworden. Volgens het Hamas-gezondheidsministerie liggen er tientallen lijken langs straten in het noorden van de strook.

Advertentie

Jordanië: Israël beveelt evacuatie van veldhospitaal in Gaza
ANP/RTR

Volgens Jordanië heeft Israël het bevel gegeven het Jordaanse veldhospitaal in de Gazastrook te evacueren. Dat mobiele ziekenhuis in het zuiden van Gaza staat er pas een dag. De Jordaanse premier Bisjer Hani Al-Khasawneh zegt niet van plan te zijn zich iets aan te trekken van de Israëlische oproep.

Het is het eerste veldhospitaal dat in de Gazastrook is aangekomen sinds het begin van de oorlog tussen Israël en Hamas. Het is de bedoeling van de Jordaniërs om de overvolle Palestijnse ziekenhuizen in Gaza iets te ontlasten.

Daar is een groot tekort aan bedden, medicijnen en elektriciteit. Bovendien worden sommige ziekenhuizen beschoten door de Israëliërs, omdat die claimen dat er commandocentra en tunnels van Hamas worden verborgen.

China wil internationale top over oorlog Hamas en Israël
ANP/AFP

De Chinese president Xi Jinping wil zo snel mogelijk een internationale conferentie om een einde te maken aan de oorlog tussen Israël en de militante Palestijnse beweging Hamas. Hij pleitte voor een „gezaghebbende” vredestop tijdens een vergadering van de BRICS-landen, het samenwerkingsverband tussen India, China, Rusland, Brazilië en Zuid-Afrika, over de situatie in de Gazastrook.

„Er kan geen duurzame vrede en veiligheid in het Midden-Oosten zijn zonder een rechtvaardige, duurzame en alomvattende oplossing voor de Palestijnse kwestie”, zei Xi tijdens het videoberaad. China, dat aan de kant van de Palestijnen staat, benadrukte verder de noodzaak van een onmiddellijk staakt-het-vuren.

Jerusalem Post: Staakt-het-vuren van vijf dagen
Jerusalem Post

Een staakt-het-vuren zal vijf dagen duren, en 40 kinderen en 13 vrouwen zullen worden vrijgelaten, aldus een Israëlische functionaris dinsdag.

Bestaat gevaar dat refoleerlingen vervuld raken van moslimhaat?
Johannes Visscher

Hoe breng je in de klas de oorlog in Israël voor het voetlicht? Bestaat het gevaar dat refoleerlingen vervuld raken van moslimhaat?
In gesprek met drie christelijke geschiedenisdocenten. „Laat alle kanten van het conflict aan bod komen. Palestijnen hebben ook een ziel voor de eeuwigheid.”

„Dat onze kring soms klakkeloos pro-Israël is, heeft ook te maken met groepsdruk” - Anne-Marie Ligthart, geschiedenisdocent Gomarus scholengemeenschap

„Aan zowel Israëlische als Palestijnse zijde wordt veel pijn geleden” - Barend Florijn, geschiedenisdocent Jacobus Fruytier

„Dat Israël Gods oogappel is, vormt voor mijn lessen een fundamenteel uitgangspunt” - Matthijs Guijt, geschiedenisdocent christelijke scholengemeenschap Prins Maurits

Netanyahu hoopt snel met goed nieuws over gijzelaars te komen
ANP/RTR

De Israëlische premier Benjamin Netanyahu zegt dat er „voortgang” wordt geboekt in de pogingen om de gijzelaars in de Gazastrook vrij te krijgen. Hij hoopt „snel” met goed nieuws te kunnen komen, maar wilde verder op dit moment weinig kwijt over een mogelijk op handen zijnde deal.

Onder meer de Amerikaanse president Joe Biden en Hamasleider Ismail Haniyeh hebben gezegd dat een overeenkomst over de gijzelaars die Hamas vasthoudt dichtbij is. Het zou volgens internationale media gaan om een staakt-het-vuren van een paar dagen. Tijdens die periode kunnen dan Israëlische gijzelaars worden vrijgelaten in ruil voor Palestijnse gevangenen.

Volgens bemiddelaar Qatar zitten de onderhandelingen in de laatste fase. Er zijn nog geen details bekend en het is dus nog niet duidelijk om hoeveel gijzelaars en gevangenen het zou gaan. Hamas houdt nog ongeveer 240 mensen vast in Gaza.

Qatar: onderhandelingen over gijzelaars Hamas in laatste fase
ANP/AFP

De onderhandelingen over de vrijlating van gijzelaars door Hamas zijn in een „cruciale en laatste fase” beland, zegt Qatar. De betrokken partijen waren volgens de bemiddelaar niet eerder zo dicht bij het sluiten van een overeenkomst.

Qatar is „erg optimistisch en erg hoopvol”, aldus een woordvoerder van het Qatarese ministerie van Buitenlandse Zaken. Hamasleider Ismail Haniyeh verklaarde dinsdagochtend dat zijn beweging „dicht bij een overeenkomst” met Israël is, zonder details te delen.

Hoe de deal eruit zal zijn, is niet officieel bekendgemaakt. Deze draait volgens bronnen om de vrijlating van een aantal gijzelaars in ruil voor een tijdelijk staakt-het-vuren. Hamas liet eerder na bemiddeling vier gijzelaars vrij. Volgens Israël ontvoerde Hamas op 7 oktober, toen de oorlog uitbrak, ongeveer 240 mensen. Een onbekend aantal is inmiddels overleden.

WHO: plannen voor evacuatie van drie ziekenhuizen in Gaza
ANP/RTR

De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) zegt dat drie ziekenhuizen in het noorden van de Gazastrook om hulp hebben gevraagd bij de evacuatie van patiënten en dat hier plannen voor worden gemaakt.

Het gaat om het Al Shifaziekenhuis, Indonesische ziekenhuis en Al Ahliziekenhuis. In de afgelopen dagen werd een aantal patiënten van het eerstgenoemde ziekenhuis al geëvacueerd, onder hen tientallen baby’s. Volgens een WHO-woordvoerder is evacuatie van de ziekenhuizen een laatste middel, omdat de bevolking in het noorden daardoor de toegang tot de gezondheidszorg verliest.

De Israëlische aanvallen op de Gazastrook hebben volgens de lokale autoriteiten meer dan 13.300 Palestijnen het leven gekost. Ook zijn er vele duizenden gewonden gevallen. Naast het geweld worstelt de bevolking van het zeer dichtbevolkte kustgebied met tekorten aan onder meer water, voedsel, elektriciteit en brandstof.

Twee journalisten omgekomen door Israëlische aanval op Libanon
ANP/RTR

Twee journalisten zijn dinsdag omgekomen bij een Israëlische aanval op Libanon, meldt het Libanese staatspersbureau. De aanval in het zuiden van Libanon, op enkele kilometers van de grens met Israël, heeft ook een derde persoon het leven gekost.

Nieuwszender Al Mayadeen bevestigt dat twee medewerkers zijn overleden. Het in Libanon gevestigde medium meldt dat een correspondent en cameraman „het doelwit waren van een laffe Israëlische aanval”. Een Israëlisch gevechtsvliegtuig zou raketten hebben afgevuurd op de locatie van het tweetal in Zuid-Libanon, vlak nadat zij een live-uitzending hadden afgerond.

De correspondent meldde voor haar overlijden dat een 80-jarige vrouw was overleden bij een Israëlische aanval. Daarbij raakte de kleindochter van de omgekomen vrouw gewond. Ook Libanese veiligheidsbronnen melden dit. De aanval vond plaats kort nadat Hezbollah verklaarde een Israëlische post in Noord-Israël te hebben aangevallen.

Universiteitsbieb Groningen beklad met pro-Palestijnse leuzen
ANP

De bibliotheek van de Rijksuniversiteit Groningen aan de Broerstraat is in de nacht van maandag op dinsdag beklad. Met rode verf zijn pro-Palestijnse leuzen op de ramen van het gebouw geschreven. Dat bevestigt een woordvoerster van de universiteit na berichtgeving door de Groningse nieuwssite Sikkom.

Het gebouw wordt schoongemaakt en er is aangifte gedaan, laat de woordvoerster weten.

Houthi’s: Geen onderhandeling over gekaapt schip Galaxy Leader
ANP

Een politieke leider van de Jemenitische Houthi’s, Mohammad Ali al Houthi, zegt dat de beweging niet onderhandelt over het gekaapte vrachtschip Galaxy Leader „zolang Israël en de VS niet stoppen met het doden van Palestijnen”. Hij eist ook dat de belegering van de Gazastrook stopt. Die is al ruim zestien jaar vrijwel van de buitenwereld afgesloten.

Al Houthi noemt het schip Israëlisch, mogelijk omdat een Israëlisch bedrijf belangen heeft in het in Engeland gevestigde scheepvaartbedrijf dat eigenaar is van de Galaxy Leader. Volgens hem is het vaartuig dat door de Rode Zee voer, „opgebracht door de Jemenitische marine”, meldt de Libanese nieuwszender Al Mayadeen. Het is naar de haven Hodeidah gegaan.

Al Houthi had voor zijn boodschap een foto van de Amerikaanse president Joe Biden meegenomen met het onderschrift: moordenaar van te vroeg geboren baby’s. De zwaarbewapende beweging van de Houthi’s is van een bevolkingsgroep uit het noorden van Jemen die niet soennitisch is zoals de meeste Jemenieten. Iran steunt de Houthi’s in de Jemenitische burgeroorlog.

De Houthi’s hebben eerder verklaard dat ze zich in de strijd in Gaza bij de Palestijnen hebben aangesloten.

Wereld moet stoppen Israël en Hamas met dubbele maat te meten
Hoofdredactie

„De bewijzen dat Hamas ziekenhuizen en andere civiele complexen in de Gazastrook voor terroristische doeleinden gebruikt, stapelen zich op. Het laat eens te meer zien dat de Palestijnse beweging de oorlog tegen Israël over de ruggen van de eigen bevolking voert. Maar tot veel internationale verontwaardiging –laat staan veroordeling– leidt het nog altijd niet", schrijft de RD-commentator.

Hamasleider: Dicht bij akkoord met Israël
ANP/RTR/AFP

Hamasleider Ismail Haniyeh heeft dinsdagochtend in een verklaring aan Reuters en persbureau AFP laten weten dat zijn beweging „dicht bij een overeenkomst” met Israël is. Haniyeh spreekt van een naderend staakt-het-vuren, maar details over hoe dat eruit moet gaan zien gaf hij niet prijs. Maandag werden er volgens Reuters nog raketaanvallen over en weer uitgevoerd.

Bronnen binnen Hamas melden aan Al Jazeera en AFP dat het gaat om een staakt-het-vuren van „een aantal dagen”. In die periode zouden Israëlische gijzelaars in ruil voor Palestijnse gevangenen worden vrijgelaten en kan er hulp de Gazastrook in. De details van de deal worden volgens de bronnen door Qatar bekendgemaakt zodra deze rond is. Dat land bemiddelt in het conflict.

De voorzitter van het Internationaal Comité van het Rode Kruis reisde maandag naar Qatar voor een ontmoeting met Haniyeh om humanitaire hulp in het gebied te bespreken. De Hamasleider woont al jaren in Qatar.

Israëlische media meldden maandag dat een deal nabij is over de vrijlating van zeventig door Hamas in de Gazastrook gegijzelde personen. Ook de Amerikaanse president Joe Biden zei dat hij binnenkort een akkoord verwacht over de vrijlating van gijzelaars. Hij kreeg de vraag of een deal nabij is. „Ik denk het, ja”, zei hij. Hij benadrukte dat hij er verder niets over kan zeggen.

Israël meldt vondst wapenfabriek onder moskee Gazastrook
ANP/DPA

In de kelder van een moskee in het fel bevochten Gaza-Stad heeft het Israëlische leger naar eigen zeggen een wapenfabriek van de Palestijnse terreurorganisatie Hamas gevonden. In de ruimte werden raketten gemaakt en wapens opgeslagen. Volgens het leger is ook de ingang van een tunnel ontdekt.

De krijgsmacht gaf videobeelden vrij waarop onder meer raketten, mortiergranaten en een tunnelschacht in de kelder van een gebouw te zien zijn.

Het leger zei verder dat een wapenfabriek van de terreurorganisatie Islamitische Jihad in de Gazastrook is verwoest. Ook zouden soldaten commandocentrales van Hamas in Gaza-Stad hebben ingenomen, tunnels onbruikbaar hebben gemaakt en veel „terroristen” hebben uitgeschakeld.

Israël verwijt Hamas burgers als menselijk schild te misbruiken en vanuit niet-militaire complexen te opereren, zoals ziekenhuizen.

„Zeventien doden bij bombardement op Gaza”
ANP/RTR

Volgens het Palestijnse persbureau WAFA zijn in de nacht van maandag op dinsdag zeventien mensen om het leven gekomen bij een Israëlisch bombardement op de Gazastrook. Het gaat om Palestijnen die in vluchtelingenkamp Nuseirat wonen, meldt het persbureau dinsdagochtend. Het bombardement zou rond middernacht (lokale tijd) hebben plaatsgevonden.

Al Jazeera meldt ook nachtelijke Israëlische aanvallen op een huis in Rafah, in het zuiden van de Gazastrook, en in Jabalia, in het noorden. Ook daarbij zouden slachtoffers zijn gevallen. Het Israëlische leger heeft niet gereageerd op de aanvallen.

Volgens de Palestijnse gezondheidsautoriteiten zijn sinds de oorlog tussen Hamas en Israël vorige maand begon meer dan 13.000 mensen om het leven gekomen in de Gazastrook.

Nieuw liveblog
Webredactie

De redactie start een nieuw liveblog. Het vorige is hier te vinden.

Advertentie

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer