PolitiekVertrek Bisschop
SGP’er Bisschop verlaat de politiek

SGP-Kamerlid Roelof Bisschop (66) is niet beschikbaar voor een plek op de kandidatenlijst van zijn partij bij de komende Tweede Kamerverkiezingen.

Roelof Bisschop. beeld Dirk Hol
Roelof Bisschop. beeld Dirk Hol

Dat maakte Bisschop vrijdagmorgen bekend in een brief aan zijn partijgenoten. Bisschop zit sinds 2012 in de Tweede Kamer.

Toen het kabinet begin juli was gevallen, liet Bisschop tegenover het Reformatorisch Dagblad al weten dat hij in principe wilde stoppen om zijn plaats af te staan aan jonger politiek talent. Wel zou hij beschikbaar zijn voor een nieuwe termijn als het hoofdbestuur een dringend beroep op hem zou doen. Dat laatste is kennelijk niet gebeurd. In zijn brief schrijft Bisschop dat „in goed overleg is besloten” dat hij geen plaats meer inneemt op de SGP-kandidatenlijst.

Het is voor het eerst dat twee van de drie SGP-Kamerleden niet beschikbaar zijn voor de kandidatenlijst. Meestal trad er één SGP-parlementariër tegelijk terug om zo de continuïteit te waarborgen.

Twee weken geleden liet SGP-fractievoorzitter Kees van der Staaij weten niet langer beschikbaar te zijn voor de kandidatenlijst van zijn partij.

Bisschop schrijft in zijn brief dat het hem „een eer en een genoegen” was om Tweede Kamerlid te mogen zijn. „Ik ervaar dat als een voorrecht, omdat ik me daardoor kon inzetten om vanuit Bijbelse waarden een bijdrage te leveren aan gedegen en evenwichtig overheidsbeleid.”

Zes dagen

Overigens is Bisschop niet gelukkig met de koers van de overheid: „Dat het op sommige beleidsterreinen helaas aan degelijk beleid heeft ontbroken, blijkt uit het geringe vertrouwen dat de overheid momenteel in de samenleving geniet. Dat is een pijnlijke constatering, die ons als volksvertegenwoordigers én bestuurders in de hoogste staat van paraatheid zou moeten brengen. Want dit is één van de bijlen aan de wortels van onze democratische rechtsstaat.”

SGP-partijvoorzitter Dick van Meeuwen zegt dat de partij Bisschop veel dank is verschuldigd voor zijn grote inzet: „De „arbeidsvreugdevolle werkdag” die hij zijn collega’s steevast toewenste als hij als plaatsvervangend Kamervoorzitter fungeerde, bracht hij zelf zes dagen per week in de praktijk. Wij zullen zijn aanstekelijke ijver, zijn hartelijke persoonlijkheid en zijn dossierkennis missen.”

Boerenzoon

Bisschop kwam ter wereld op een boerderij in Staphorst. Roelof studeerde geschiedenis en ging in het onderwijs aan de slag. Hij werkte onder meer op het Ichthus College in Veenendaal en als directeur op het Wartburg College, locatie Revius in Rotterdam. In 1993 promoveerde hij op een onderzoek naar de ”Neerlands Israël”- of ”tweede Israël”-gedachte bij de 17e- en 18e-eeuwse predikanten in de gereformeerde kerk. Voordat Bisschop in 2012 in de Tweede Kamer kwam, was hij raadslid in Veenendaal en Statenlid in Utrecht.

In de Tweede Kamer maakte Bisschop zich sterk voor boeren, vissers en tuinders. Verder was hij een hartstochtelijk verdediger van de vrijheid van onderwijs en legde hij de kritische vinger bij de asielproblematiek en de doorgeschoten genderideologie.

Wat Bisschop na de verkiezingen gaat doen, weet hij nog niet precies. „Ik heb geen vastomlijnde plannen. Ik ga me in ieder geval niet onmiddellijk in andere verantwoordelijkheden storten. Ik wil eerst een periode van rust. Ik hoop dat ik krachten en gezondheid krijg om in ieder geval weer historisch onderzoek te gaan doen.”

Wie Bisschop en Van der Staaij gaan opvolgen, is nog niet bekend. Later deze maand presenteert het SGP-hoofdbestuur de kandidatenlijst. Bij de vorige Kamerverkiezingen stond wethouder André Flach uit Hendrik-Ido-Ambacht op nummer 4. Er gaan ook geruchten dat Eerste Kamerlid Diederik van Dijk naar de Tweede Kamer wil.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer