Politiek
Roelof Bisschop (SGP): Ik zorg graag voor ontspanning

VEENENDAAL – „Verwondering en dankbaarheid” voeren de boventoon bij het nieuwe SGP-Kamerlid, Roelof Bisschop. „Opmerkelijk dat de partij geheel op eigen kracht de derde zetel heeft binnengehaald. En dat in een tijd dat het christelijk smaldeel in ons land verder afkalft.”

Evert van Dijkhuizen
Kersvers SGP-Kamerlid Bisschop (r.) in gesprek met fractievoorzitter Van der Staaij. „Ik heb veel waardering voor de manier waarop de SGP-jongeren campagne hebben gevoerd.” Foto Cees van der Wal
Kersvers SGP-Kamerlid Bisschop (r.) in gesprek met fractievoorzitter Van der Staaij. „Ik heb veel waardering voor de manier waarop de SGP-jongeren campagne hebben gevoerd.” Foto Cees van der Wal

Politiek is Bisschop (55) op het lijf geschreven. Hij was raadslid in zijn woonplaats Veenendaal, Statenlid in de provincie Utrecht en gaat nu aan de slag als Kamerlid. Het eerste resultaat van zijn verkiezing heeft de kersverse parlementariër, op dit moment directeur van het Wartburg College, locatie Revius in Rotterdam, al binnen: „Ik heb vandaag een auto met chauffeur. M’n jongste dochter rijdt me. Dat voelt goed.”

Zin om te beginnen?

„Zeker, zeker. Afgelopen weken ben ik het schooljaar in Rotterdam gestart alsof er geen 
12 september was. Nu de derde zetel voor de SGP een feit is, 
kan ik m’n koers verleggen 
naar Den Haag. Mijn opvolging op school is goed geregeld. Interimdirecteur dr. Steef Post 
neemt voorlopig de honneurs waar. Hij was de afgelopen 
tijd al werkzaam bij ons. Hij kent de organisatie, de mensen, dus dat komt helemaal goed. Het is de bedoeling dat er per 
1 februari een nieuwe directeur aantreedt.”

Bij de verkiezingen in 2010 geen derde zetel voor de SGP, nu wel...

„De constructieve houding 
van de SGP ten opzichte van 
het laatste kabinet is goed 
gevallen. Mensen, binnen en buiten onze achterban, hebben gezien dat wij regeringsverantwoordelijkheid kunnen dragen. Ik heb de indruk dat we wat 
extra stemmen hebben gekregen van behoudende CDA’ers 
en conservatieve VVD’ers. 
En laten we de bijdrage van de SGP-jongeren niet vergeten. Enthousiast, bevlogen, met een vleug humor hebben ze mee­gedaan aan de campagne. 
Denk aan de actie gisteren 
op Schiermonnikoog. Ze hebben de SGP neergezet als een gezonde, levenskrachtige partij. 
Ik heb daar veel waardering voor.”

Het totale aantal zetels van de drie christelijke partijen is verder gedaald.

„Dat is teleurstellend. De christelijke stroming, hoe breed je die ook wilt trekken, kalft verder af. De CU behoudt weliswaar haar vijf zetels, maar had gehoopt op een zesde zetel. Het gaat me te ver deze partij te typeren, zoals is gebeurd, als een christelijk D66, maar ik denk wel dat ze afgelopen tijd te veel de kracht in de nuance heeft gezocht, ten koste van een helder Bijbels geluid. Denk aan de discussie over homofilie en homoseksualiteit. Mensen vragen zich af: Waar staat de 
CU nu eigenlijk voor?”

De SGP werd recent fel gehekeld om abortusuitspraken van 
Van der Staaij.

„Die uitspraken werden geweldig uit hun verband gerukt. Van der Staaij heeft de dreigende schade kunnen beperken door, in zijn latere toelichting, duidelijk mededogen uit te spreken met vrouwen die het slacht­offer worden van verkrachting. Persoonlijk sprak ik iemand na afloop van een verkiezings­bijeenkomst die zelf was voortgekomen uit een verkrachting. Hij bedankte de SGP voor haar heldere boodschap. De discussie kreeg op dat moment voor mij een heel persoonlijk gezicht. Uiteindelijk heeft deze ver­velende kwestie ons zeker geen stemmen gekost.”

U bent een echte onderwijsman. Uw portefeuille als Kamerlid kan geen verrassing zijn.

„Het ligt voor de hand dat ik onderwijs ga doen, maar verder? Ik heb gezegd dat ik, als rechtgeaarde boerenzoon uit Staphorst, ook wel landbouw zou willen doen, maar daar is Dijkgraaf niet zo enthousiast over... We zullen er geen ruzie over maken.”

Past u bij Van der Staaij en Dijkgraaf?

„We hebben alle drie het gevoel dat we complementair zijn aan elkaar. Waarbij het resultaat meer is dan de som der delen.”

Een typering van het trio?

„Van der Staaij is een krachtige samenbinder. Dijkgraaf heeft een sterk analytisch vermogen. En ik? Ik breng op z’n tijd graag ontspanning, humor in. Zeker bij debatten over zware en gevoelige zaken. Er is meer dan dat ene grote probleem waar we het op dat moment over hebben.”

Wat vindt uw gezin ervan dat 
u Kamerlid wordt?

„Mijn vrouw staat er massief achter. Ze is eraan gewend 
dat ik een drukke baan met 
onregelmatige werktijden heb. Dat zal zeker niet minder worden. En m’n kinderen houden van openhartige discussies, ook over politiek. Daar leer ik veel van.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer