PolitiekVertrek Van der Staaij
SGP-leider Van der Staaij verlaat politiek; Stoffer volgt hem op

SGP-leider Kees van der Staaij verlaat de politiek na de komende Tweede Kamerverkiezingen van 22 november. Hij maakt plaats voor Chris Stoffer, de huidige nummer 2 van de kandidatenlijst.

Redactie politiek
Kees van der Staaij tijdens de partijdag in mei eerder dit jaar. beeld ANP, Ramon van Flymen
Kees van der Staaij tijdens de partijdag in mei eerder dit jaar. beeld ANP, Ramon van Flymen

Dat schrijft de SGP vrijdagmiddag in een persverklaring.

Stoffer wordt unaniem voorgedragen door het hoofdbestuur als lijsttrekker. In zijn persoon staat „een voortreffelijke opvolger klaar”, zo stelt Van der Staaij in een persoonlijk schrijven aan zijn achterban, dat de partij vrijdag eveneens naar buiten bracht.

Chris Stoffer, die sinds 2018 in de Kamer zit, is de achterliggende periode al voorbereid op het partijleiderschap, laat Van der Staaij weten.

Al bij het begin van de nieuwe zittingsperiode van de Tweede Kamer, meteen na de laatste verkiezingen dus, heeft de SGP-leider aan het hoofdbestuur laten weten dat het waarschijnlijk zijn laatste periode als volksvertegenwoordiger zou worden. „Ik stond voorgesorteerd op weggaan”, aldus Van der Staaij. Het Kamerlid schrijft dat hij gaandeweg steeds meer verlangde naar iets meer luwte en iets meer leven buiten de politiek. „Het feit dat je overal wat van moet vinden maakt dat je continu alert moet zijn. Dat werkt vermoeiend”, zegt Van der Staaij vrijdagmiddag desgevraagd tegen het Reformatorisch Dagblad in een nadere toelichting op zijn besluit.

Toen het kabinet-Rutte IV in juli vroegtijdig viel, sloeg bij Van der Staaij de twijfel toch weer even toe, zo blikte het Kamerlid vrijdag desgevraagd terug. „Je zegt dan tegen jezelf: Goed, ik zou vertrekken, maar ik had me wel tot 2025 vastgelegd. Kun je dan eerder weg? Daar wilde ik niet lichtvaardig mee omgaan, ik ben er steeds biddend mee bezig geweest. Maar toen ik het hele bezinningsproces nog eens overdeed, mét de partijtop, was de conclusie geen andere. De tijd was rijp voor mijn vertrek, ik mocht gaan.”

Een vertrek bij tussentijdse verkiezingen is altijd net wat minder ideaal, beaamt Van der Staaij. „Liever nog was ik weggegaan aan het eind van een normale termijn. Maar de omstandigheden waren wel zodanig dat ik kon zeggen: het kan en het mag. Ik kan het stokje met een gerust hart overdragen aan Chris, want in hem is er veel vertrouwen. Hetzelfde geldt voor het vertrouwen van de leden in de koers van de partij.”

Van der Staaij blijft het jammer vinden dat zoveel Kamerleden na een paar jaar alweer het veld ruimen. „Als ik partijen vanaf deze plek nog iets op het hart zou mogen drukken, dan dit: Zou een zittingsduur van twee termijnen als het even kan eigenlijk niet het uitgangspunt moeten zijn? Te veel partijen wekken nu bij mij de indruk op zoek te zijn naar briljante schapen met vijf poten en na twee jaar volgt dan de afrekening: heb je het waargemaakt of niet? Terwijl je toch echt tijd nodig hebt om ervaring op te doen en in te zetten.”

SGP-voorzitter Dick van Meeuwen zegt in de verklaring het besluit van Van der Staaij te respecteren.

In zijn verklaring schrijft de scheidende politicus nog niets concreets over zijn mogelijke vervolgplannen. „Daar wil ik de komende tijd rustig over nadenken. Bovenal wil ik het in Zijn Hand leggen, Die mij steeds de kracht en de vreugde heeft willen geven en aan Wie ik voor alles heel veel dank verschuldigd ben.”

Een podcast maken zoals de inmiddels vertrokken oud-fractievoorzitters Klaas Dijkhoff (VVD) en Gert-Jan Segers (ChristenUnie) tegenwoordig doen, sluit hij uit. „Volgens mij is er in Nederland geen gebrek aan podcasts”, zegt Van der Staaij met een lach.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer