Opiniecommentaar
Wereldoverschotdag signaal dat het anders moet

De zogenoemde wereldoverschotdag (Earth Overshoot Day) ligt al weer achter ons. Alles wat de aarde dit jaar te bieden heeft aan grondstoffen en voedsel is door de bijna 8 miljard wereldbewoners al in zeven maanden opgemaakt. In die tijd heeft de mensheid alle natuurlijke hulpbronnen verbruikt die de aarde jaarlijks kan geven. De berekening wordt uitgevoerd door Global Footprint Network en het Wereld Natuur Fonds.

Hoofdredactie
De graanoogst. beeld WUR
De graanoogst. beeld WUR

De overschotdag wordt sinds 1961 berekend. In 1971 viel deze dag nog ergens eind december. Nu valt hij, voor de hele wereld bezien, op 2 augustus. Als alle mensen op aarde echter zo zouden leven als de Nederlanders zou de overschotdag al ergens in april vallen. En als alle mensen zo zouden leven als de inwoners van Qatar valt die dag al in februari. Leefden alle wereldbewoners als inwoners van India, dan zou er helemaal geen overschotdag zijn.

Het is niet moeilijk om al deze cijfers simpelweg van tafel te vegen als linkse praat en onzinnige bangmakerij. Want er bestaat geen gemiddelde Nederlander en ook geen gemiddelde inwoner van het immense India. Wie zich er zo gemakkelijk van afmaakt, leeft wel erg oppervlakkig. Ook al zouden de berekeningen van de overschotdag er flink naast zitten, dan nog is de boodschap kristalhelder. De mens, vooral de rijke, westerse mens, buit de aarde op een gruwelijke manier uit. De laatste decennia is de overschotdag steeds vroeger in het jaar gaan vallen. Alleen in de jaren dat de wereld kampte met de coronapandemie viel de dag een halve maand later in het jaar omdat er toen onder andere veel minder werd gereisd.

Natuurlijk is er niemand die hoopt dat zo’n pandemie de wereld opnieuw zal treffen. Maar de mens kan ook vrijwillig veel doen om bij te dragen aan een duurzamer wereld. De tips zijn legio en niet zelden heel eenvoudig. Gooi voedsel niet weg, bespaar energie door gebouwen te isoleren en reis minder. Het meeste voordeel bereikt de wereld als grote bedrijven verduurzamen. Maar dat wil niet zeggen dat het niet ook helpt als individuen gaan letten op hun gedrag.

Christenen hebben hierin een bijzondere verantwoordelijkheid. Het gaat niet aan om hoog op te geven van het belang van rentmeesterschap terwijl tegelijk oproepen om duurzamer te leven als linkse onzin worden weggewuifd. Het gaat evenmin aan om te zeggen dat het toch niet helpt als een klein land als Nederland klimaatmaatregelen neemt terwijl in China de vervuiling gewoon doorgaat. En hoeveel vragen er soms ook bij allerlei opgelegde maatregelen te stellen zijn, het is ook waar dat als ieder land zo denkt, er nooit iets verandert.

De aarde, haar volheid, de wereld en die daarin wonen, zijn van de Heere, zegt Psalm 24. Het klopt dat dit zeker niet het enige Bijbelwoord is dat iets zegt over de omgang die christenen behoren te hebben met Gods schepping. Maar het laat in ieder geval geen enkele ruimte voor nonchalant spreken over en omgaan met de schepping.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl
Meer over
Commentaar

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer