BuitenlandBootvluchtelingen
Migrantenboot zinkt voor Griekse kust, vrees voor honderden doden

De Griekse autoriteiten hebben donderdag bij daglicht de zoektocht naar slachtoffers van de scheepsramp hervat. Daarvoor zijn acht schepen en een helikopter ingezet. Hoewel grote aantallen mensen vermist worden, staat het officiële dodental nog op bijna 80 en het aantal reddingen op 104. Gevreesd wordt dat er nog honderden mensen zoek zijn.

Redactie buitenland
De volgepakte vissersboot met migranten. beeld AFP, Griekse kustwacht
De volgepakte vissersboot met migranten. beeld AFP, Griekse kustwacht

De kustwacht heeft beelden verspreid van de vissersboot vol migranten die dinsdag verging voor de kust van het schiereiland Peloponnesos, nog voordat het begon te zinken. Daarop is te zien dat het dek vol mensen stond.

De Griekse autoriteiten zeggen dat waarschijnlijk het hele 25 tot 30 meter lange schip vol mensen zat, ook benedendeks. Schattingen van het aantal opvarenden lopen uiteen van 400 tot 750.

De autoriteiten ondervragen meerdere overlevenden die mogelijk iets met de mensensmokkel te maken hebben. Het geldt al als het dodelijkste bootongeluk dit jaar in Griekse wateren.

Omdat er vooralsnog alleen mannen aangetroffen zijn, wordt volgens Griekse media gevreesd dat de vrouwen en kinderen niet konden ontkomen omdat ze dieper in het schip zaten. Een woordvoerder van de regering zegt dat het vaker gebeurt dat mensensmokkelaars opvarenden opsluiten om de boel onder controle te houden. Een overlevende heeft gezegd dat er honderd kinderen in het ruim zaten.

Nationale rouw

Het schip was volgens de Griekse kustwacht rond het middaguur al gespot door een vliegtuig van de Europese grensbewakingsdienst Frontex. Daarna werd het schip urenlang gevolgd. Zo’n twaalf uur voor de ramp zou voor het eerst contact gelegd zijn met opvarenden. Zowel de autoriteiten via satelliettelefoon als schepen in de buurt boden volgens de kustwacht hulp aan. Er werd eten en drinken overgedragen, maar verdere hulp werd afgeslagen.

Uiteindelijk kapseisde het schip en zonk het in zo’n tien tot vijftien minuten in een van de diepste delen van de Middellandse Zee. De migranten waren volgens de Griekse autoriteiten onderweg van de Libische plaats Tobroek richting Italië.

Er ontstond enige onduidelijkheid over het exacte aantal lichamen dat tot nu toe geborgen is. Volgens de laatste cijfers van de kustwacht ging het op donderdagochtend om 78 mensen.

Griekenland heeft drie dagen van rouw afgekondigd.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer