Komt Jezus gauw terug?
Volgende week herdenken we Hemelvaart. En zien we uit naar Zijn wederkomst. Niemand weet wanneer dat zal zijn. Als het goed is, verlangt een christen ernaar.
Ik heb de indruk dat dit aanstaande heilsfeit door de kerk op de lange baan geschoven wordt. Guido de Brès verwachtte, vanuit de gevangenis in Doornik, „die grote dag met een groot verlangen”. Om het uitzicht „om ten volle te genieten de beloften Gods, in Jezus Christus, onze Heere” (NBG, art. 37).
Als kind zei ik hem dat bepaald niet na. Ik was doodsbang dat Jezus terugkwam en mij onvoorbereid zou vinden. Daarvoor moet je een kind niet bang maken, denkt u misschien. Door te wijzen op Christus en op de ruimte die er bij Hem is om behouden te worden, kan die angst juist het middel zijn om te vluchten tot Hem. Als dat gebeurt, gaat angst over in uitzien, ook al is dat gebrekkig en ten dele.Komt Jezus gauw terug? Morgen viert onze oudste broer zijn 75e verjaardag. Voor sommigen is het ontstaan van de staat Israël het begin van het einde. Zij geloven dat Jezus spoedig met Zijn Geest zal werken onder Zijn volk. En daarna komt Hij terug. Anderen wijzen op de vele volken die nog nooit van Hem gehoord hebben. Op Mattheüs 24:14: „Dit Evangelie zal in de gehele wereld gepredikt worden; en dan zal het einde komen.”
Komt Jezus gauw terug? De Bijbel zwijgt over het moment. Maar over de wederkomst worden belangrijke dingen gezegd. Die zal onverwachts zijn. Zoals een dief in de nacht. Je ging rustig slapen. Maar toen je wakker werd, was je huis leeggehaald. Zo is het ook met de wederkomst. Je denkt dat het meevalt, maar plotseling sta je voor God. Misschien draait de wereld gewoon door, maar als je sterft, is voor jou de jongste dag aangebroken. Daarom moet je bereid zijn, moet er altijd olie in de lamp zijn.
Uit de Bijbel kun je opmaken dat de wederkomst bovennatuurlijk zal zijn. Tijdens de hemelvaart tart Jezus de zwaartekracht. Na Zijn opstanding gaat Hij door gesloten deuren en maakt Hij Zichzelf abrupt zichtbaar of onzichtbaar.
Sommige mensen denken dat de wereld vergaat tijdens een kernoorlog, als gevolg van klimaatverandering of doordat een meteoriet tegen de aarde knalt. Maar zo zal het niet gaan. Het is juist een mooie dag. De mensen zijn gewoon aan het werk. Er is geen wolkje aan de lucht. Toch wel, een kleintje maar. Juist dan komt Jezus terug. Misschien morgen al. Zou God niet, tegen alle wetmatigheden en menselijke verwachtingen in, alle heidenen in één nacht kunnen bereiken met Zijn Woord? Zou Hij niet alle Joden tegelijk in het hart kunnen grijpen?
In Openbaring 22 zegt Jezus dat Hij spoedig terugkomt, met haast. Het kan geen uitstel lijden. Want de zonden van de mensen zijn hemeltergend. Daardoor mist de schepping haar doel en wordt God niet geprezen. En de Kerk Boven bidt vurig om de verlossing van de Kerk beneden. Opdat Gods Naam overal geëerd zal worden.
Eerlijk gezegd zit ik nog best vast aan mijn vrouw, mijn (klein-)kinderen, aan mijn werk. Toch zijn er momenten dat de echo van De Brès resoneert: die grote dag met groot verlangen; om ten volle te genieten. Want beter dan dit tijdelijk leven is Zijn goedertierenheid.
De auteur is werkzaam als manager zending voor de HHK.