Ds. D.J. Budding preekt met Hemelvaart op de Olijfberg: Indrukwekkend dat het híér gebeurd is
Het was een opvallende aankondiging maandag in het Reformatorisch Dagblad: op Hemelvaartsdag preekt ds. D.J. Budding uit Waarder op de Olijfberg. Daarvandaan voer Jezus ten hemel, bijna 2000 jaar geleden. Vijf vragen aan de hervormde emeritus predikant.
U bent in Israël in de week van Hemelvaart?
„Ik hoop die week van maandag tot zaterdag in Israël te zijn. Ik ben daar samen met een familie die vanwege een jubileum een Israëlreis maakt. De familie wist dat ik vaak in Israël ben geweest en vroeg mij met hen mee te gaan om de weg te wijzen.”
Preken over hemelvaart op de plek waar Jezus is opgevaren, en waarvan wel wordt gezegd dat Hij daar zal wederkeren. Hoe is dat?
„Heel bijzonder. Elke plaats in Israël heeft zijn herinneringen: Gethsémané, de Olijfberg. Het is altijd indrukwekkend om te weten: híér is het gebeurd.
Ik denk zelf niet dat de wederkomst aan een plek gebonden is. Dat zal een gebeurtenis zijn van wereldwijde omvang, op een manier die we ons niet goed kunnen voorstellen. De Bijbel zegt: „Alle oog zal Hem zien”, dus de hele wereld zal de Heere Jezus zien als Hij terugkomt. Er staat in Handelingen 1 ook niet dat de engelen zeggen: „Hij zal híér terugkomen”, maar: „Hij zal álzo komen, gelijkerwijs gij Hem naar de hemel hebt zien heenvaren.” Dat verwijst niet naar een specifieke plek op de Olijfberg.
Ik weet overigens nog niet precies waarover ik ga preken. In elk geval zal het gaan over hemelvaart, uit Handelingen 1.”
Kun je ook te veel verwachten van een specifieke plek?
„Deze week had ik een ontmoeting met het reisgezelschap. Ik heb de groep gewaarschuwd: in wezen maakt de plaats niet uit. De Heere is niet aan één plek gebonden. Hij kan in onze eigen kerk net zo goed een zegen geven over de Hemelvaartsdag als daar op de Olijfberg.”
Waar op de Olijfberg preekt u precies?
„In het Pater Noster-klooster. Ik preek daar in de openlucht, in een van de tuinen. Dat is een geschikte plek om met een groep mensen rustig bij elkaar te zijn. Je stoort niemand en wordt niet door anderen gestoord.
Vijf jaar geleden preekte ik ook met Hemelvaartsdag op de Olijfberg. Ik heb toen gevraagd of het mocht in de kloostertuin; dat was geen probleem. Vanuit het klooster heb je vrij uitzicht over de stad Jeruzalem.”
U plaatste een aankondiging in het RD. Verwacht u dat veel mensen komen luisteren?
„Ik ben vaak in Israël geweest met allerlei groepen. Tot nu toe ontmoette ik altijd wel andere mensen die graag een dienst wilden meemaken en zich op zondag bij ons aansloten.
Toen ik de vorige keer op de Olijfberg preekte, kwam ’s ochtends een Nederlandse vrouw naar onze groep toe. Ze vroeg aan een meisje of er een Nederlandse dienst was. Het meisje zei: „Wij houden straks een dienst met dominee Budding.” Na de dienst sprak ik de vrouw. Ze had gebeden of ze die dag het hemelvaartsevangelie mocht horen, en dacht: misschien is er iets op de Olijfberg. Zo kwam ze bij ons terecht. Een wonderlijke zaak.
Omdat ik het nu ruim van tevoren wist en de situatie op de Olijfberg ken, besloot ik de kerkdienst in het RD aan te kondigen. Er zijn wellicht mensen die dan in Israël zijn en het fijn vinden om de dienst mee te maken. Ik heb al een telefoontje gekregen van iemand die erbij wil zijn.”