BuZa VS neemt advies commissie godsdienstvrijheid niet altijd over
„Hoe serieus neemt het ministerie van Buitenlandse Zaken de aanbevelingen van Uscirf”, vroeg een luisteraar maandag bij de presentatie van het jaarrapport van de Amerikaanse commissie voor godsdienstvrijheid.
Commissievoorzitter Nury Turkel antwoordde diplomatiek: „We hebben een uitstekende relatie. Soms zijn we het eens, soms niet.”
Wat is het doel van Uscirf?
Uscirf (United States Commission on International Religious Freedom) is een onafhankelijke overheidscommissie die wereldwijd schendingen van godsdienstvrijheid onderzoekt en het buitenlandministerie daarover adviseert. De oprichting was onderdeel van een wet uit 1998, die de overheid verplicht om godsdienstvrijheid wereldwijd actief te bevorderen.
Uscirf-leden worden benoemd door de Amerikaanse president en Republikeinse en Democratische parlementsleiders. Naast de twee zwarte lijsten met zogeheten CPC- en SWL-landen stelt Uscirf een lijst op met organisaties, zoals de Houthi’s, IS en Boko Haram.
Luistert de Amerikaanse buitenlandminister naar Uscirf?
Niet altijd. Vorig jaar november presenteerde minister Blinken zijn eigen lijst met CPC-landen, waarop Afghanistan, India, Nigeria en Syrië ontbraken, waarschijnlijk vanwege diplomatieke belangen. De keuze om Nigeria zelfs van de lijst te schrappen, kwam de minister op felle kritiek te staan. Soms laat het ministerie na om sancties op te leggen. Uscirf-voorzitter Turkel uitte maandag opnieuw „diepe teleurstelling” over het feit dat het Amerikaanse ministerie Nigeria en India niet als CPC-land bestempelt.
Op welke religieuze groepen richt Uscirf zich?
In 2010 kreeg Uscirf het verwijt pro-christelijk en anti-moslim te zijn. In 2018 leidde de benoeming van een rechts-conservatief commissielid tot kritiek. Het rapport van maandag lijkt echter niet aan die eenzijdigheid te lijden. Zo is er veel aandacht voor lhbti-minderheden. En bij China gaat het rapport als eerste in op onderdrukking van Oeigoerse moslims en Tibetaanse boeddhisten. Bovendien: ook mensen die „kiezen geen geloof te hebben”, verdienen vrijheid, benadrukte Uscirf maandag.