Kerk & religiegodsdienstvrijheid

Commissie VS: Toename schending godsdienstvrijheid wereldwijd

De situatie rondom godsdienstvrijheid is in 2022 verslechterd, aldus de Amerikaanse commissie voor godsdienstvrijheid Uscirf. In 28 landen is sprake van heftige schending van mensenrechten. Vooral in Cuba, Nicaragua en Sri Lanka nam geweld tegen minderheden toe.

Redactie kerk
2 May 2023 11:40Gewijzigd op 2 May 2023 11:44
beeld RD
beeld RD

Uscirf presenteerde maandag haar jaarlijkse rapport. De commissie adviseert het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken bij het opstellen van twee zwarte lijsten: „landen van bijzondere zorg” (countries of particular concern, CPC) en „landen die nauwlettend gevolgd moeten worden” (special watch list, SWL).

Cuba en Nicaragua veranderden in dit rapport van de SWL- naar CPC-status vanwege toenemende geloofsvervolging. Nieuwkomer op de SWL-lijst is Sri Lanka.

De Cubaanse overheid verstevigde vorig jaar haar greep op religieuze groepen door ondervragingen, boetes en gevangennemingen. Zo werd in februari een predikant gearresteerd nadat zijn gemeente zich had onttrokken aan de nationale kerk. Verschillende religieuze leiders verlieten Cuba.

In Nicaragua is de Rooms-Katholieke Kerk doelwit van heftige vervolging onder de huidige president Ortega, aldus het rapport. In 2022 werden voor het eerst kerkelijke leiders gevangengezet. Verschillende rooms-katholieke instellingen verloren hun wettelijke status.

Sri Lanka staat voor het eerst op de lijst van SWL-landen. Met name hindoes en moslims moeten het ontgelden. De overheid gebruikt volgens het rapport een terrorismepreventiewet uit 1979 om onschuldige mensen zonder officiële aanklacht gevangen te zetten.

Verder beschuldigt de commissie India ervan de vrijheid van moslims, christenen en sikhs meer in te perken. Tot op heden nam de Amerikaanse minister de CPC-status voor India niet over.

In Oekraïne verslechterde de situatie voor kerken daar, vanwege Russisch oorlogsgeweld en maatregelen vanuit de Oekraïense overheid. Ook over geweld in Afghanistan, Iran, Noord-Korea en China slaat het rapport een bezorgde toon aan.

Nigeria

Nigeria is „wellicht het meest gevaarlijke land voor christenen”, zei Uscirf-lid Frank Wolf maandag tijdens de presentatie van het rapport. Shariarechtbanken veroordeelden geestelijk leiders ter dood en de terroristische moslimgroepen Islamitische Staat en Boko Haram maakten veel slachtoffers. Overheidsmaatregelen daartegen baatten nauwelijks volgens Uscirf.

Hoewel Europa ontbreekt op de twee lijsten, uit het rapport zorgen over toenemend antisemitisme en islamofobie aldaar. De commissie hekelt verboden op gezichtsbedekkende kleding en rituele slacht, geweld tegen orthodoxe joden en vernielingen bij joodse begraafplaatsen en synagogen. Positief is ze over nieuwe maatregelen tegen antisemitisme.

Het enige Nederlandse voorbeeld in het rapport is de brandstichting bij een islamitisch gebouw in Veldhoven in augustus vorig jaar.

Verder noemt de commissie de arrestatie van een Britse vrouw omdat ze bad bij een abortuskliniek.

In CPC-landen is sprake van „systematische, voortdurende en flagrante” schending van godsdienstvrijheid, terwijl op SWL-landen twee van deze drie aanduidingen van toepassing zijn.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer