Schrijf opwekking Asbury niet te snel af
Wilmore, in de Amerikaanse staat Kentucky, is normaal een rustig stadje, maar de afgelopen twee weken togen tienduizenden mensen naar de plaatselijke universiteitskapel. Want daar vond de zogenoemde Asbury Revival plaats, een geestelijke opwekking die tijdens een kerkdienst voor studenten begon. Dag en nacht kwamen er vele honderden mensen samen om te bidden, te zingen, uit de Bijbel te lezen en God te aanbidden.
Het is niet de eerste keer dat Asbury zulke herlevingen meemaakt. De methodistische universiteit, die in de traditie van John Wesley (1703-1791) en de heiligingsbeweging staat, kende in 1970 en 2006 vergelijkbare verschijnselen, maar dan op kleinere schaal.
Sociale media hebben de afgelopen dagen ongetwijfeld bijgedragen aan de bekendheid en omvang van ”Asbury”. Video’s van de 24/7-bijeenkomst leverden op TikTok en Instagram miljoenen views op. „De Heere werkt in Asbury en levens zullen voor altijd veranderen”, twitterde de voormalige Amerikaanse vicepresident Mike Pence.
Duizenden mensen wilden deze opwekking in Wilmore weleens met eigen ogen zien. Afgelopen weekend waren er naar schatting 10.000 bezoekers in het 6000 inwoners tellende stadje. Inmiddels lijkt de opwekkingsbijeenkomst op Asbury, die deze woensdag om veiligheidsredenen wordt verplaatst, uit te waaieren naar andere universiteiten in de Verenigde Staten.
De vraag die velen stellen, is of er op Asbury werkelijk sprake is van een door God gewerkte opwekking. Of hebben de emoties, versterkt door het groot aantal aanwezigen, de overhand? De geschiedenis leert dat de beantwoording van deze vragen om de nodige voorzichtigheid vraagt.
De bekende Amerikaanse predikant Jonathan Edwards, die in de achttiende eeuw met een grote opwekking te maken kreeg, geeft een nog altijd bruikbaar advies. Bijzondere verschijnselen –zoals die ook in de Asbury Revival aanwezig zijn– zeggen op zichzelf niet veel over het geestelijke karakter van een beweging. Het wezenlijke van een opwekking is dat mensen hun zonden leren inzien, zich bekeren en door de werking van Gods Geest in geloof hun toevlucht tot Christus nemen en in het dagelijks leven Gods eer op het oog krijgen.
Dat betekent dat Asbury niet meteen met een paar snelle pennenstreken mag worden afgeschreven. De tijd zal moeten leren hoe diep en blijvend de bijeenkomsten in Wilmore en daarbuiten hun stempel op de aanwezigen hebben gedrukt. Uit de vruchten zal blijken of dit een werk van Gods Geest is geweest.
Of er nu wel of geen sprake is van een echte herleving, Asbury stelt ook Nederlandse christenen de indringende vraag hoe ze zich tot een opwekking verhouden. In veel reformatorische kerken klinkt terecht de bede of Heere nog eens aan ons land wil denken, maar het is de vraag of we werkelijk verwachten dat Hij dit kan doen. Opwekkingen als de Reformatie, de Nadere Reformatie en het Reveil zijn snel vergeten, maar geven hoop voor de toekomst. De gereformeerde gezindte doet er dan ook goed aan voortdurend én verwachtingsvol te bidden om een rijke werking van Gods Geest.