Kerk & religiegebedssamenkomst
Bestuur universiteit Asbury (VS) verplaatst gebedssamenkomst

Vanwege de enorme toeloop van belangstellenden heeft het bestuur van Asbury University besloten een einde te gaan maken aan de gebedssamenkomst in de universiteitskapel die ruim tien dagen duurde. De deelnemers kunnen nu terecht op een andere locatie in de staat Kentucky.

Opwekkingsbijeenkomst op de Asbury University in Wilmore, Kentucky, VS. beeld ND
Opwekkingsbijeenkomst op de Asbury University in Wilmore, Kentucky, VS. beeld ND

De politie van Wilmore (Kentucky), het stadje met 6000 inwoners waar Asbury University is gevestigd, kan de verkeersproblemen niet meer aan. Dagelijks staan er lange files en de parkeerplaatsen zijn overvol. Uit heel Amerika komen mensen om getuige te zijn van de ”revival” onder de studenten. Vandaar dat het gemeentebestuur er bij de universiteitsleiding op heeft aandrongen de gebedsbijeenkomst op de campus te beëindigen. Tot verdriet van de plaatselijke middenstand, die in jaren niet zoveel omzet heeft gedraaid.

De leiding van de universiteit zegt dat de diensten voor publiek vanaf nu op een andere locatie in het midden van de staat Kentucky worden gehouden. De diensten voor de studenten en medewerkers zullen nog tot donderdag op de universiteit doorgaan.

„De vraag is of de authenticiteit van wat op onze campus gebeurde, elders terugkomt”, zegt rector Kevin Brown van Asbury University. „Wat hier gebeurde is heel bijzonder. Of je dit nu een opwekking, een vernieuwing, een ontlading of een ontwaken noemt, wat we de afgelopen weken op onze universiteit hebben meegemaakt, is anders dan alles wat ik ooit in mijn leven heb gezien.”

Andere universiteiten

Ook op andere colleges en universiteiten in de Verenigde Staten houden studenten inmiddels nonstopgebedsbijeenkomsten. De eerste waar dit gebeurde was Cedarville University in Cedarville (Ohio). Sinds vorige week zijn ook studenten dag en nacht bijeen in en om de kapel van de Samford University in Birmingham (Alabama) en bij de Lee University of Cleveland (Tennessee). Ook diverse kerken in de Amerika hebben besloten opwekkingsbijeenkomsten te houden die 24 uur per dag doorgaan. In Minneapolis (Minnesota) organiseert de evangelisatiebeweging Pulse deze.

Volgens Rob Fultz, de universiteitspredikant van Lee University, begonnen de samenkomsten op zijn campus heel spontaan. „Een groep studenten die de gebeurtenissen van Asbury had gezien, vroeg hun hoogleraar of ze naar de kapel konden gaan om te bidden dat God ook op onze campus een beweging op gang zou brengen. De hoogleraar zei: „Ja”. De groep van acht tot negen studenten ging naar de kapel en begon te bidden. Binnen een paar uur vulde de kapel zich met studenten, docenten en ondersteunend personeel. Sindsdien is de dienst gaande.”

Sociale media

Eenzelfde ervaring heeft Bobby Gatlin, predikant aan de Samford University. Hij vertelde in The Christian Post dat de nachtelijke gebeds- en aanbiddingsbijeenkomsten vorige week „heel organisch” begonnen toen „een klas bad tot God om een geest van opwekking naar de campus te brengen, vergelijkbaar met wat er in Asbury gebeurde.”

De gebedsbijeenkomst in Asbury kreeg vooral veel bekendheid via de sociale media. Video’ s en foto’s van deelnemers aan de bijeenkomsten gingen viraal. Daardoor werden jongeren op andere plaatsen in Amerika aangemoedigd hetzelfde te doen.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer