OpinieCommentaar

Ontbreken van basale online bescherming voor kinderen is absurd

Als een veertienjarige puber zich bij de kassa meldt met een fles sterke drank, zal de cassière hem onverwijld terugsturen. En als het goed is, zal dat net zo gaan wanneer hij een pakje sigaretten of een staatslot wil kopen.

Hoofdredactie
2 April 2025 21:13Leestijd 3 minuten
Leerlingen van een basisschool met hun smartphones. Mobieltjes zijn inmiddels verboden in de klas. beeld ANP, Jeffrey Groeneweg
Leerlingen van een basisschool met hun smartphones. Mobieltjes zijn inmiddels verboden in de klas. beeld ANP, Jeffrey Groeneweg

Voor dergelijke schadelijke en verslavende producten geldt in het echte leven een duidelijke leeftijdsgrens. En die wordt doorgaans gehandhaafd. In de digitale wereld gaat het helaas anders. Kinderen stuiten er bedoeld of onbedoeld op allerlei schokkende beelden. Ze zien er porno en extreem geweld, of krijgen een volstrekt onrealistisch wereldbeeld opgedrongen. En het kopen van alcohol of tabak –het liefst illegale vapes met een smaakje– is een peulenschil, net als online gokken.

Leeftijdsgrenzen zijn er online wel, maar de controle daarop is zeer eenvoudig te omzeilen. Dat moet anders, vinden ChristenUnie en NSC. Dinsdag presenteerden Don Ceder (CU) en Jesse Six Dijkstra (NSC) een initiatiefnota waarin ze een reeks maatregelen voorstellen om kinderen online beter te beschermen. Behalve een goedwerkende online leeftijdsverificatie pleiten ze onder andere voor een ‘rode knop’ om gegevens te kunnen wissen, veilige fysieke ontmoetingsplekken voor kinderen en de inzet van kunstmatige intelligentie om jongeren betrouwbaar nieuws te bieden.

Het is te prijzen dat beide politieke partijen de ernst van de situatie inzien en maatregelen willen treffen. Want het is te gek voor woorden dat kinderen in de digitale wereld vrijwel onbeschermd hun gang kunnen gaan, terwijl er voor hen in de fysieke wereld tal van regels gelden. Iets waar Jonathan Haidt in zijn veelbesproken boek ”Generatie angststoornis” ook al de vinger bij legde.

Feit is dat kinderen worden blootgesteld aan schadelijke content, óók als hun schermtijd beperkt is

Het wringt dat de discussie vaak blijft steken bij de vraag of er wel een direct verband is tussen schermtijd en het welzijn van kinderen en jongeren. Er zijn inmiddels tal van onderzoeken die inderdaad in die richting wijzen. Hoe het ook zij, feit is dat kinderen veel te gemakkelijk worden blootgesteld aan schadelijke content, óók als hun schermtijd beperkt is. Feit is ook dat de grote technologiebedrijven te weinig doen om dat te voorkomen.

De voorstellen uit de initiatiefnota van Ceder en Six Dijkstra verdienen daarom steun van alle partijen. Daarmee zijn we er nog niet. In oktober vorig jaar werd immers al een motie van dezelfde Kamerleden aangenomen die vraagt om de invoering van een betrouwbare leeftijdsverificatie. De uitvoering daarvan duurt veel te lang, en daarom vragen de politici er opnieuw de aandacht voor. Want het is tamelijk absurd dat, in een tijdperk waarin de ene na de andere technologische vernieuwing het licht ziet, de meest basale online bescherming voor kinderen nog altijd ontbreekt.

Het commentaar vertolkt de mening van het Reformatorisch Dagblad en is geschreven door leden van de hoofdredactie en senior redacteuren.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer