Bij het verboden protest zondag op de Dam in Amsterdam zijn ruim vijftig aanhoudingen verricht. Volg in dit liveblog het laatste nieuws.
Advertentie
Vier verdachten van het plegen van geweld rondom de voetbalwedstrijd Ajax - Maccabi Tel Aviv in Amsterdam worden maandagmiddag voorgeleid aan de rechter-commissaris van de rechtbank in Amsterdam. Die zal beslissen over het verlengen van hun voorarrest. Een woordvoerder van het Openbaar Ministerie zegt maandag aan het einde van de middag mogelijk uitspraken te kunnen doen of er een snelrechtzitting komt.
Een van de vier verdachten is een 26-jarige Amsterdammer, die vrijdagavond is aangehouden op verdenking van openlijke geweldpleging op het Spui, tijdens de ongeregeldheden in de nacht van donderdag op vrijdag. Hij is opgepakt nadat hij was herkend op camerabeelden. Daarop zou te zien zijn hoe hij iemand mishandelt.
De drie overige verdachten die nog vastzitten zijn donderdagmiddag- en avond voorafgaand aan de wedstrijd Ajax - Maccabi Tel Aviv aangehouden. Onder hen zijn twee minderjarigen die worden verdacht van openlijk geweld tegen een onbekend gebleven persoon. Een meerderjarige wordt verdacht van geweld tegen politieagenten.
De Israëlische minister van Buitenlandse Zaken Gideon Saar noemt het aantal arrestaties in Nederland na het geweld tegen Israëlische voetbalsupporters „erg laag”. De bewindsman, die eerder ook in Nederland was, zei dat in Jeruzalem tegen de pers.
„Ik ben geïnformeerd door de burgemeester van Amsterdam dat ze een speciaal onderzoeksteam hebben gevormd. Maar tot dusver is het aantal aanhoudingen erg laag”, zei Saar.
De minister herhaalde ook dat zijn land de Nederlandse autoriteiten hulp heeft aangeboden bij het onderzoek naar het geweld. Israëliërs werden in Amsterdam op straat aangevallen na de wedstrijd Ajax - Maccabi Tel Aviv.
—De Israëlische minister van Buitenlandse Zaken Gideon Saar. beeld EPA, Abir Sultan–Justitieminister David van Weel heeft vooralsnog geen aanwijzingen gevonden dat de inlichtingendiensten of de politie informatie hadden ontvangen over het dreigende geweld tegen Israëlische voetbalsupporters in Amsterdam. „Als ik dat had gevonden nu, dan had ik dat gemeld”, aldus de bewindman, die een kleine slag om de arm houdt.
„Ik wil het wel heel zeker stellen en alle sporen uitlopen voordat ik er uitsluitsel over geef”, aldus Van Weel voor de ministerraad op maandag. Een hoge ambtenaar in Israël zei „een duidelijke aanwijzing” te hebben dat er een georganiseerde aanval op supporters van Maccabi Tel Aviv werd gepland. Het liep in de nacht na de wedstrijd tussen Ajax en Maccabi volledig uit de hand.
In de „zoekslag” is „nu nog niks aangetroffen”, aldus Van Weel. Hij kijkt momenteel of er niet iets is gemist.
De Israëlische Nationale Veiligheidsraad (NSC) heeft het uitblijven van een reiswaarschuwing voor Amsterdam verdedigd. Het orgaan zegt volgens nieuwssite The Times of Israel dat het van andere overheidsdiensten geen informatie had ontvangen die aanleiding hadden kunnen zijn voor zo’n waarschuwing.
De mededeling volgt op de recente aanvallen op Israëlische voetbalsupporters in Nederland. Het geweld leidde in Israël tot grote verontwaardiging, maar ook tot berichten over een mogelijk gebrek aan coördinatie binnen de Israëlische overheid. De nieuwssite schreef eerder dat inlichtingendienst Mossad de Nederlandse autoriteiten had gevraagd om meer veiligheidsmaatregelen, zonder de NSC daarover te informeren.
Het spoeddebat in de Amsterdamse gemeenteraad over de gewelddadigheden na de voetbalwedstrijd Ajax - Maccabi Tel Aviv staat dinsdag om 12.00 uur gepland. Dat laat een woordvoerder van de raadsgriffie weten.
Eerder zei burgemeester Femke Halsema te verwachten het feitenrelaas over de aanvallen op Israëlische voetbalsupporters maandagavond, uiterlijk dinsdagochtend af te hebben. Ze zei niet aan opstappen te denken. „We nemen onze verantwoordelijkheid”, zei ze. En: „Ik dien de burgers van Amsterdam en bescherm ze.”
Meerdere partijen in de raad spraken hun afschuw uit over de gebeurtenissen. De Amsterdamse PvdA, de grootste partij in de stad, wil dat de feiten „zo snel mogelijk boven tafel komen”. Coalitiepartner GroenLinks riep de politiek op de rust te bewaren en D66, de derde partij in het college, reageerde vol afkeur op de aanvallen.
„Het wordt tijd dat we met elkaar duidelijk zijn over wie we het hebben”, zegt BBB-vicepremier Mona Keijzer in reactie op het geweld in Amsterdam donderdagnacht en de onlusten de dagen erna. In de hoofdstad zijn Israëlische voetbalfans aangevallen. „Het zijn delen van de islamitische gemeenschap in Amsterdam die dit normaal vinden”, concludeert Keijzer daarover.
Het geweld „past niet in Nederland”, zegt de woonminister voor de ministerraad op maandag. Zij spreekt van een „Jodenjacht” en is ontdaan door de beelden uit de hoofdstad. „We moeten benoemen wat we zien en wat we horen.” De afgelopen dagen wees PVV-voorman Geert Wilders ook al vaker naar de islam.
PVV-vicepremier Fleur Agema is ook geraakt door het geweld. Ze is „heel erg geschrokken” en voelt „groot verdriet over wat er is gebeurd”. Welke rol de acties van de supporters van Maccabi Tel Aviv zelf hebben gespeeld moet nog op een rijtje worden gezet, denkt Agema. Op beelden is te zien hoe de supporters Palestina-vlaggen van gevels trokken en in brand staken. De politie neemt ook beelden van mogelijk geweld door de harde kern mee in het onderzoek. „Ik denk wel dat het goed is om een onderscheid te maken tussen hooligans en Jodenhaat”, zegt Agema daarover.
Het Openbaar Ministerie (OM) wil zondag niet meer informatie geven over het onderzoek naar de ongeregeldheden rond de wedstrijd Ajax - Maccabi Tel Aviv donderdag. Een woordvoerder kan niet zeggen of nieuwe verdachten zijn aangehouden. De vier van wie zaterdag bekend werd dat ze nog vastzitten, worden volgende week voorgeleid. Op de vraag of daar Maccabi-supporters bij zijn, gaat een woordvoerder niet in.
De politie doet met een speciaal team onderzoek naar talrijke beelden om verdachten te identificeren. „Het geldt voor alle beelden van alle incidenten die de politie ter beschikking heeft”, aldus de woordvoerder.
De noodverordening in Amsterdam wordt verlengd tot donderdagochtend 14 november 07.00 uur. De driehoek (burgemeester, politie en Openbaar Ministerie) heeft hiertoe besloten, meldt de gemeente Amsterdam. De maatregel zou in eerste instantie gelden tot maandag 07.00 uur.
In de hoofdstad geldt sinds vrijdag 19.00 uur een noodverordening. Die werd ingesteld na de gewelddadigheden na de wedstrijd Ajax - Maccabi Tel Aviv in de nacht van donderdag op vrijdag. Daarbij werden supporters van de club uit Israël aangevallen en mishandeld.
Zondag werd een kort geding aangespannen tegen de noodverordening door een activist die wilde demonstreren op de Dam. Maar de rechter ging niet mee in dat verzoek. Toch gingen zondag vele honderden mensen voor een protest naar de Dam en werden honderden pro-Palestijnse activisten verwijderd. Onder de noodverordening valt ook een demonstratieverbod.
Bij het verboden protest zondag op de Dam in Amsterdam zijn ruim vijftig aanhoudingen verricht, meldt de politie. „Ook zijn 340 mensen in opdracht van het Openbaar Ministerie (OM) verplaatst”, aldus de politie in een verklaring.
Pro-Palestijnse betogers trokken naar de Dam ondanks een demonstratieverbod dat van kracht is in Amsterdam. Dat vloeit voort uit een noodverordening die van kracht is door de gewelddadigheden in de hoofdstad in de nacht van donderdag op vrijdag. Toen werden Israëlische supporters van Maccabi Tel Aviv aangevallen en mishandeld.
Eerder zondag werd de noodverordening aangevochten door een pro-Palestijnse activist die wilde demonstreren op de Dam. Maar de rechter ging niet mee in dat verzoek. Toch gingen zondag vele honderden mensen voor een protest naar de Dam. Hierop greep de politie in. Onder de noodverordening valt een demonstratieverbod evenals onder meer een verbod op gezichtsbedekkende kleding.
Israëlische militairen mogen weer naar Nederland reizen. De Israëlische krijgsmacht (IDF) trekt het reisverbod in dat was ingesteld na het geweld tegen Israëliërs in Amsterdam in de nacht van donderdag op vrijdag.
De IDF gaf vrijdag geen specifieke reden voor de maatregel, maar zei toen dat het om een politieke beslissing ging. De situatie is volgens The Times of Israel opnieuw beoordeeld en daarop is het verbod ingetrokken.
De Israëlische Veiligheidsraad adviseert Israëlische voetbalfans om donderdag de voetbalwedstrijd tussen Frankrijk en Israël niet in het stadion in Parijs bij te wonen. Aanleiding voor het advies is het geweld dat donderdag in Amsterdam uitbrak na een wedstrijd tussen de Israëlische club Maccabi Tel Aviv en Ajax.
Ook vandaag houden wij u op de hoogte van de ontwikkelingen naar aanleiding van het antisemitische geweld van donderdagavond en -nacht in Amsterdam.
Lees hier het vorige liveblog:
Advertentie